joi, 15 ianuarie 2009

BNR a relaxat accesul la creditele ipotecare


Consiliul de administratie al BNR a decis, ca bancile pot accepta un grad de indatorare mai ridicat celor care "garanteaza imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", potrivit unui comunicat al institutiei. Motivul: in urma unei analize efectuate, BNR a constatat ca "gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic în cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori ". Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro ca in urma acestei modificari se va simti "o crestere a apetitului pentru credit, atat din partea bancilor cat si a clientilor".
CA-ul BNR a acceptat să elimine obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor în funcţie de cele declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%.
Totodată, banca centrală a stabilit ca în noile norme interne băncile să prevadă un avans minim plătit de client la creditele ipotecare şi imobiliare, care vor fi luate în calcul la stabilirea gradelor de îndatorare propuse de instituţiile de credit. Noile norme vor intra în vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, în funcţie de profilul de risc al băncii.
Potrivit regulamentului BNR actual, intrat în vigoare în luna octombrie, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei. La determinarea gradului de îndatorare sunt luate în considerare, prin teste de stresare, riscul valutar, riscul de rată a dobânzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute în contract.
Astfel, gradul de îndatorare a coborât cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cât reprezenta înainte de luna octombrie.
Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de îndatorare, care, însă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

mai ramane sa avem si noi curajul sa aplicam pentru asemenea credite...

Stelian Muscalu spunea...

in conditiile date...nu sfatuiesc pe nimeni.