miercuri, 21 ianuarie 2009

Atenţie ce lapte consumaţi !

Am primit pe email:
Ştiai că laptele care se vinde la cutii este reprocesat (uneori de până la 5 ori!) în cazul în care nu se vinde înainte de termenul de expirare? ... laptele e trimis la fabrică si pasteurizat din nou...(cu alte cuvinte este fiert dinou la o temperatur[ de 100 grd)

Când cumperi lapte la cutie, uită-te pe fundul cutiei. Dacă vrei să cumperi lapte ne-reprocesat, nu cumpăra cutia care are cifra 2, 3, 4 sau 5 în locul indicat în fotografia de mai jos.

Atenţie informaţia nu este verificată... dacă are cineva mai multe detalii despre acest subiect este invitat să le expună. Eu unul sunt mare consumator de lapte, însă cutiile pe care le am acasă nu au inscripţiile respective... oare sunt la prima pasteurizare? sau au trecut demult de cea de a 5-a? :-)

6 comentarii:

Anonim spunea...

oricum nu ma va durea mana, sau ochiul sa verific

Anonim spunea...

Ma gandesc logic acum. De ce sa-l reimbutelieze ?

E mai rentabil sa folosesti acel lapte pentru alte produse gen lapte batut.

In plus, cam toti producatorii stiu ce retur au, asa ca nu pun in vanzare cantitati cu mult superioare vanzarii.

Ce sa mai spun ?
Cutia mea de Milli de 1,5% nu are pe fund nici o cifra ;;)

Stelian Muscalu spunea...

nici a mea de CEDRA

Stefan spunea...

O mare, mare porcarie, scrisa cu rea intentie.
Oare de ce cel care a trimis acest mesaj nu ti-a trimis si raspunsul la acest mesaj, dat chiar de cei care produc ambalajele pentru laptele UHT. Numarul care apare pe cutie nu e nimic altceva decat numarul rolei pe care e fabricat ambalajul, tocmai pentru a fi mai usor de identificat in cazul in care se intampla ceva cu ambalajul sau cu produsul.
Este absurd sa creada cineva ca laptele e re-reprocesat. Ne e mai usor sa credem o porcarie decat sa stam si sa gandim logic ca asa ceva ar fi practic imposibil.

Stelian Muscalu spunea...

stefan ai pozitia celor care produc ambalajele pt produse UHT... sa o afisam daca exista.multumesc

CristiG spunea...

Am cautat putin pe net si am gasit asta pe situl Tetra Pak:

http://markets.tetrapak.com/romania/content/frset_main.asp?navid=180&

"Un zvon cum ca laptele pasteurizat ar fi reprocesat de pana la 5 ori circula in ultimul timp pe internet. Acest mesaj eronat a pornit de la o interpretare gresita a cifrelor ce se gasesc pe ambalajele Tetra Pak.


Mai jos va explic de ce pe ambalajele Tetra Pak puteti gasi acele cifre (1, 2, 3, 4 sau 5).

Ambalajul din fotografie este un ambalaj aseptic (Tetra Brik Aseptic) pentru lapte UHT (Ultra-High Temperature) si nu pentru lapte pasteurizat cum este scris in mesajul ce circula pe Internet.

Acel numar (incercuit in fotografie) se refera la numarul rolei pe care se tipareste materialul de ambalat; echipamentul de tiparit din fabricile Tetra Pak are de obicei 5 role.

Numerele (1, 2, 3, 4 sau 5) sunt tiparite in fabricile noastre, apoi materialul de ambalat este livrat clientului. In cazul in care acesta raporteaza un defect functional, trebuie identificata rola pe care s-a tiparit materialul de ambalat, pentru a-l comunica fabricii Tetra Pak, si a-l remedia.

Acel numar se tipareste la fiecare secunda; din acest motiv, unele pachete au numarul inscriptionat, altele nu (viteza cu care echipamentul Tetra Pak tipareste este mai mare de 1 pachet/secunda).

In afara de toate lucrurile de mai sus consider ca este copilaresc sa crezi ca un producator de lactate ar tipari pe cutie de cate ori a "reciclat" laptele. Nu cred ca si-ar risca nici un producator reputatia in acest mod.

Mai mult, producatorului de alimente nu i se permite sa isi ia inapoi produsele expirate, deoarece conform legii acestea sunt proprietatea supermarket-ului si tot in sarcina magazinului cade neutralizarea lor (sunt predate operatorului de salubritate cu care supermarket-ul are contract de preluare a deseurilor).

Va rog trimiteti aceste clarificari tuturor persoanelor care v-au furnizat mesajul eronat, pentru a evita orice nelamuriri sau interpretari total gresite."