iaca na că m-am întors şi nu oricum ci chitit să vă scriu din întâmplările petrecute pe frumoasele meleaguri ale patriei. Din păcate nu am reuşit să dau un titlu concret... ori timpul s-a oprit ori muzeu al comunismului. Alegeţi voi, asta după ce o să vă "delectaţi" cu scrierea asta. Buuuun. Am fost în deplasare, şi ca tot omul a trebuit să ne oprim undeva să băgăm ceva în gură şi evident să dormim. Alegerea? Hotel Dobrogea, odinioară "perla litoralului". Am parcat maşina şi hai să intrăm. Prima lovitură uşi de termopan la intrare, ei asta e mi-am spus, chiar dacă sunt de prost gust, sunt la modă. Aveam ulterior să-mi dau seama că acele uşi erau singurele care arătau o urmă de să-i spunem modernism post revoluţionar. Bunnn, trec peste termopanele de la intrare şi în mod logic ajung la recepţie. Dincolo de tejgheaua veche văd o recepţioneră care se uita, în mod logic, la o telenovelă... cu purici. Mi-am luat inima în dinţi şi am deranjat-o.
- Bună seara!
fără să-şi ia ochii de la bucata de sticlă colorată, îmi răspunde, evident cu sictir
- Bună seara!
Am încercat să fac o glumă, să-i distrag atenţia de la mirobolantul serial.
- Aveţi camere?
... ca o iguană mi-a aruncat o privire cu un singur ochi. celălalt a rămas la tv-eu.
- Vi se pare că suntem în plin sezon?
clar nu a gustat-o. Asta e, îmi propun să nu-i răpesc prea mult din preţiosul serial. Aşa că după o mică formalitate intru in posesia cheii de la cameră. Aşadar pornim spre locul care avea să ne devină casă pentru o noapte. O gresie ieftină ne întâmpină pe scările hotelului, iar pe perete la 4 rânduri regăsesc faianţa pe care toţi o aveam în urmă cu mai bine de 20 de ani în baie. Acel model de faianţă mică şi albă... lipsită total de personalitate.... intrăm în holul în care uşile aşteptau liniştite una în faţa celeilalte. Un miros greu de stătut, amestecat cu praf şi o leacă de mucegai. Călcăm pe o mochetă care a fost pusă acolo imediat după construcţia hotelului adică în urmă cu mai bine de 40 de ani. Trec peste amănuntele nesemnificative... camera era la fel aşa cum am lăsat-o la ultima vizită acum 25 de ani. Acelaşi mobilier, aceeiaşi chiuvetă, aceeaşi faianţă, acelaşi pat... şi uitându-mă atent am sesizat că aveam şi aceaşi pătură. Doar prosoapele, slavă domnului erau ceva mai noi. După ce am făcut inventarul am coborât să mâncăm. Intrăm în sala de mese unde suntem întâmpinaţi de mai multe buchete de flori... de plastic. Feţe de masă... da tot de atunci, din vremuri postdecembriste. Nu se sinchiseşte nimeni să ne aducă un meniu aşa că ne servim. După o vreme apare o chelneriţă... şi ea la fel de veche. Pungi la ochi, păr blond creţ, câţiva dinţi lipsă ... şi mult tupeu.
- Ce doriţi? De fapt nu avem decât ciorbă de burtă sau de pui.
Oferta fiind variată ne horărâm pe loc, eu burtă, colegul meu pui. La felul doi a fost mai greu. Aveam de ales intre vreo 10 feluri. Am stat vreo 30 de secunde să ne hotărâm. Chelneriţa a simţit că timpul ei este preţios... aşa că ne-a întors spatele şi a plecat exact atunci când vroiam să comandăm. Am ridicat mâna în aer şi aşa am rămas... fiindcă deşi de-o vârstă cu ţestoasa în 2 secunde doamna a dispărut din spaţiul meu vizual. S-a întors la un moment dat am comandat şi felul 2. Între timp s-a aşezat la masa din spatele meu un grup. Oameni care au comandat la rândul lor ciorbă de burtă. Nu am terminat eu bine cu oţetul şi usturoiul că mă trezesc că vine doamna, şi cu iuţeala cu care a dispărut mai devreme... imi ia ceşcuţa, în care mă bălăcisem eu, şi o duce la masa din spate. Mă gândesc dacă nu cumva şi ciorba mea venea de la masa din faţă.
Una peste alta am avut o masa de 2 stele. Adică acea masă despre care nu poţi spune nimic. Nici că a fost bună nici că a fost naşpa... a fost o masă care să-ţi umple maţul. Numai că nota de plată a fost de 3-4 stele. 96 de lei. 2 ciorbe, 2 piept de pui, 2 piure, 2 salate asortate şi 4 beri. Eram prea obosit să mai verific nota. A doua zi am trecut la verificări atente... evident apărea un produs, pulpe de pui, chestie pe care nu o mâncasem din simplul motiv că doamna ne spusese că nu l-au "pe stoc". Bun mergem şi ne culcăm. Dimineaţă călcăm aceeiaşi mochetă, salutăm faianţa şi intrăm dinou în restaurant. Ne întâmpină aceleaşi flori de plastic, prăfuite şi mult prea afumate. Ei doamna a fost înlocuită de un domn. Un domn... in adevaratu' sens. Ne-a adus meniul la masa. Ne-a intrebat ce dorim. Şi ne-a zambit. A facut stânga împrejur şi a inceput să vorbească în drum spăre bucatarie. Ne uitam unul la altul, eu şi colegul,... nimeni nu a înteles ce-a spus. Am zis ... nu vorbea cu noi. Vine momentul să comandam.
- Vreau o portie de cascaval pane.
- 1 sau 2?
- Păi o portie
- De cat sa fie portia
- Pai portia trecuta in meniu la 6 lei
- Dar una este prea mica
- Cat este de mica?
- Cat un pachet de tigari?
- Una este suficienta
... au mai fost cateva discutii asemanatoare, incercand sa ne servească mai mult decât am fi putut manca. A facut stanga imprejur si iar a bolborosit ceva. Iar ne-am uitat unul la altul si evident ca nu am inteles nimic.
A venit mancarea. Cremvurstii comandati de colegul meu erau vineti, iar pachetul meu de cascaval cred ca era de zilele trecute. Am ciugulit fiindcă era dificil să mananci. Din nou un mic dejun de 2 stele.
Ce vreau să spun. Tot hotelul ăsta respira comunism. Modul în care eşti tratat, modul în care este mobilat, concepţia chelnerilor, modul în care se mişcau, te priveau îţi zâmbeau şi te furau... totul se întâmpla ca ATUNCI. Totul îţi aduce aminte de momentele petrecute pe litoral înainte de 89. Ce păcat că un hotel aşa cum este Dobrogea a rămas ancorat în timp, fiind mai degrabă un muzeul al comunismului decât un loc în care să te simţi bine.
10 comentarii:
Parca citesc o nuvela de Musatescu sau Baiesu de acum 25 de ani, in plin comunism!bineinteles ca prosoapele erau mai noi, cele de acum 25 de ani ar fi fost o ata lunga acum. Alea au fost OBLIGATI sa le schimbe...restu...daca se mai tine, merge...
este incredibila imaginea pe care ti-o ofera hotelul asta... este pur si simplu ca un muzeu... unul al comunismului :-)
Welcome back !
Ca si comentariu, am sa povestesc ceva frumos si edificator.
Nu stiu, nu am prins emisiunea, mi-a povestit o pensionara.... undeva, la Antena 1 dl Serbanescu ii spune lui Gadea:
"Sunteti tineri, plecati din tara. E singura voastra sansa." (poate nu e citatul exact, dar cuprinde esenta).
Sper ca nu am gresit emisiunea.
eh hai, tu sa fii sanatos.
Daca nu te-a apucat pantecaraia de la crenvurstii aia, ai scapat.
Altfel, toate bune si la locul lor, n-ai motive sa fii nemultumit daca nu a trebuit sa dormi in masina! La urmatoarea deplasare s-ar putea sa nu mai gasesti camera, caci daca n-ai aflat, dna nutii de la bucatarie, pardon de la Turism, lungeste sezonul!
darael - suna atat de trist, si totusi este atat de real
mutulik - nu ne-a apucat nimic de la cremwursti aia pentru simplu fapt ca nu i-am mancat :-)
Hai ca asta a fost tare:nu ne-a apucat nimic de la cremwursti ca nu i-am mancat.hahaha, pai trebuia sa ai un curaj nebun sa joci ruleta ruseasca cu toxinfectia alimentara cu carnati pe post de gloante!
Eu am o vaga senzatie ca tu n-ai mai fost de mult pe litoralul romanesc :)
Toate hotelurile de 1-3 stele sunt asa! Chiar si cele renovate. Din pacate e mai greu sa renovezi oamenii.
Ceea ce mi s-a parut ca spune totul despre calitatea serviciilor de pe litoral a fost fraza geniala a unei chelnerite ce parea venita direct din ograda de pasari. Am comandat o ciorba de pui a la grec pentru ca muream de pofta (eram satula, abia mancasem in alta parte). Mi-a adus ceva ce semana cu ciorba taraneasca de pui. Avea chiar cam multe rosii in ea.
- Nu va suparati dar ciorba a la grec e alba, are smantana.
- Stati ca ma duc la bucatarie sa vad.
Pleaca cu ciorba si se intoarce tot cu ea dar de data asta cu smantana deja pusa.
- Nu va suparati dar asta nu e ciorba a la grec. Aia e alba, fara rosii, fara taitei si are orez.
- Imi pare rau dar asa o facem noi.
M-am ridicat si-am plecat. Nici sa ma enervez nu mai avea rost. Ce mai poti sa spui cand cineva reinventeaza roata si o face patrata!?
Mda, asa facem noi...
@ Sanda - cei care "reinventeaza roata" asteapta multumiri si bacsis din partea noastra.
Sa astepte! Eu nu le mai dau demult. Datorita nesimtirii lor am descoperit restaurantele arabesti si turcesti unde esti servit ca in familie. Nu mai zic de gustul mancarii, de aspect si modul de prezentare! Sa mai spun ca de multe ori primesti vreun aperitiv sau desert din partea casei?
Mi se pare trist ca dau acolo bahşiş (cum zice turcul) in loc sa dau intr-un local tipic romanesc.
Dar asta e, dau unde ma simt bine. Unde nu, nici nu stau.
sanda pe litoral am mai fost, am ocolit insa hotelurile si am stat la gazada mai ales prin 2 mai. Si oamenii aia au stiut sa se adapteze f bine noilor cerinte. Case faine, curate, moderne, z\mbete si servicii de cele mai multe ori ireprosabile... la preturi mult mai mici decat cele practicate de hotelurile de 2-3 stele.
Trimiteți un comentariu