miercuri, 1 iulie 2009

Guvernul BOC ne îngroapă - TVA22%, cota unică 18%


Există un principiu în economie care spune cam aşa, referindu-se la taxe şi impozite, - este mult mai bine să iei puţin de la mulţi decât mult de la puţini. În traducere liberă acest principiu spune că o economie sănătoasă se dezvoltă cu taxe mici luate de la toată populaţia şi nu cu taxe mari care conduc către economia subterană al cărui principal scop este evaziunea fiscală. Adică degeaba pune statul 1 milion de taxe că oricum nu le plăteşte nimeni.
Un alt principiu economic sună cam aşa - atunci când este criză economică trebuie să reducem taxele şi impozitele şi să acordăm, chiar dacă sună paradoxal, cât mai multe facilităţi pe segmentele economice importante. Şi acest principiu are o logică primară. Reducând taxele şi impozitele stimulăm consumul, stimulând consumul se stimulează indirect producţia, creditarea etc... adică exact acele motoare care pun economia în mişcare. Nu trebuie sa ai o diplomă de doctor în economie ca să înţelegi cele 2 principii de bază ale economiei.
Bun hai să vedem ce au înţeles guvernanţii noştri.
În urma unor discuţii, purtate cu uşile închise, la la Ministerul de Finanţe, condus de inginerul Pogea, specialiştii lu' peşte prăjit, au luat în calcul cât se poate de serios majorarea TVA-ului de la 19% la 22% şi a cotei unice de la 16% la 18%.
Îmi vine greu să explic o astfel de decizie. Practic, inginerul marmosim, Pogea încalcă flagrant principiile de bază ale economiei. Aş fi fost tentat să spun că disperarea unei visterii goale îl face să delireze. Însă Pogea nu are motive să dispere fiindcă tocmai a semnat alocarea a 13 milioane de euro prime de concediu doar pentru angajaţii ministerului pe care-l conduce şi vreo 33 de milioane de euro pentru reparaţiile Ministerului de Finanţe. Şi aici am să va mai spun un lucru interesant, pentru aceia dintre dvs care nu aţi intrat niciodată în această clădire, ministerul este capitonat pe interior cu marmură... vă imaginaţi pentru cine sunt alocaţi cei 33 de milioane de euro?
Bun hai că am deviat de la subiect. Prin urmare acest guvern nu are nicio intenţie să iasă cu capul sus din aceasta criză economică... singurul obiectiv fiind acela de a deservi clientela politică deloc de neglijabilă numeric.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Suntm pe cale sa-i urmam pe vecinii unguri care la randul lor s-au imprumutat FMI

Doar Libertate spunea...

pPot sa zic si e ceva despre boc si ceilalti: sa-i arda focul de ciorditori

nina spunea...

Imi e asa o scarba de specimenele astea de politicieni incat n-as mai zice nimic. Daca insa decizia asta cu majorarea TVA-ului si a cotei unice de impozitare se aplica, inseamna ca suntem cei mai prosti daca nu facem nimic si doar stam si ne minunam de ineptiile lor. :D

Stelian Muscalu spunea...

joker - aia o fac gandit, cu cap... la noi totul e haotic

yoda - daca asta te face sa te simti mai bine

nina - si oare ce s-ar putea face. fiindca ei merg dupa premisa cainii latra ursul merge

Anonim spunea...

Chinezii cu maieurile lor la 2 lei au ajuns a patra putere mondiala (?? parca...) ... guvernantii astia sunt tampiti? (intrebare redundanta) toata viata baga taxe si se ajunge la economie subterana.
reduceti nene taxele si sa fie impozitul forfetar de...sa zicem 200 euro sa vezi cum platesc si firmele care nu au activitate, ca nu e o suma mare. Dar la 500...multi isi vor inchide firmele. Si atunci intreb: nu se poate fara mafie in tara asta? totul merge pe pile, mai rau decat a fost vreodata. peste tot sunt angajati numai " in familie" ... fratilor, mergeti pe competenta, altfel ajungem lada de guni a europei...