joi, 23 aprilie 2009

La mulţi ani Gheorghe

Aproape un milion de români îşi aniversează onomastica azi, de Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Potrivit statisticilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cele 963.612 persoane care poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia cele mai multe sunt bărbaţi: 771.067.



Sfantul mare mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului.
Cu toate acestea istoria vietii sale este foarte putin cunoscuta si multe legende avandu-l ca erou, au aparut de-a lungul timpului.
El este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem.

Traditia ortodoxa este ca Sf. Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman, iar la varsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. Sf. Gheorghe s-a ridicat impotriva hotararilor anti-crestine ale Consiliului de la Nicomedia (303), ceea ce i-a adus persecutii din partea lui Diocletian. A fost chinuit in cele mai cumplite chipuri, otravit si mai apoi decapitat.

3 comentarii:

nina spunea...

La multi ani Gheorgita sau Georgeta sau....!!!

Georgi spunea...

multumesc...frumos post...suntem bine, dar foarte ocupati zilele astea...

Stelian Muscalu spunea...

ma bucur sa aud ca sunteti ok, la multi ani si multa sanatate