marți, 21 aprilie 2009

Boc ia de la săraci şi dă la bogaţi

tot din Academia Catavencu -Guvernul Boc, din care face parte şi ministrul Videanu, tocmai a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care-l face mai bogat pe afaceristul Videanu cu două milioane de euro. Suma îi era destinată, pînă la adoptarea acestei Ordonanţe, statului. Adică reprezenta taxe plătite la buget.
În şedinţa de Guvern din 8 aprilie curent, însă, la iniţiativa preşedintelui ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) Gabriel Mărăcineanu, ordonanţa de calcul a redeventelor acordate statului din exploatarea resurselor a fost modificata.
Ce inseamna asta?Impozite de cinci ori mai mici pentru Videanu
La o primă privire, noul mod de calcul al redevenţelor este avantajos pentru stat: bugetul îşi primeşte banii imediat ce resursa este exploatată (marmura scoasă din carieră, de exemplu), fără a se mai aştepta vînzarea acesteia. La o privire mai atentă, însă, noul mod de calcul al redevenţelor este, de fapt, un adevărat cadou făcut societăţilor care exploatează minereuri. Să luăm un exemplu la îndemînă şi cu vizibilitate mare: marmura. În 2007, una din firmele lui Videanu, Titan Mar, a avut o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de lei. Bani obţinuţi, în principal, din exploatarea marmurei. În baza vechii ordonanţe, Videanu a plătit statului român redevenţe de 10% din valoarea marmurei vîndute, adică vreo cinci milioane de lei noi. Pînă aici, toate bune şi frumoase. Să mergem mai departe: preţul cu care se vinde o tonă de marmură este în jurul a 600 RON. Ceea ce înseamnă că redevenţa, plătită pe stil vechi, era în jurul a 60 RON. Acum, însă, noua redevenţă este de doar 3 (trei) euro pe tonă, adică vreo 12-13 lei noi. Cu alte cuvinte, Videanu a beneficiat de o reducere de cam cinci ori a redevenţei pe care trebuie să o plătească statului. Pe scurt, dacă Titan Mar a plătit statului, în 2007, un impozit de cinci milioane de lei, anul ăsta va plăti, la aceeaşi cifră de afaceri, numai un milion. Restul de patru milioane de lei vechi, adică un milion de euro, rămîne în buzunarul lui Videanu, săracu’, că statu’ ăsta de rahat românesc ia de la săraci şi dă la bogaţi. Dacă aplicăm acelaşi calcul şi pentru Marmosim SA – o altă societate ce se ocupă cu marmura, controlată tot de Videanu – a cărei cifră de afaceri în 2007 a fost de aproximativ 40 milioane RON, bonusul încasat de ministrul Industriilor chiar înainte de Paşti se rotunjeşte cu încă un milion de euro. Ca să se descurce şi el pe criza asta, nu?

strigator la cer. astia de-s spun minsitrii taie din pensii, taie din fondurile pentru sanatate, taie din alocatiile copiilor... fiindca nu sunt bani. la un moment dat stateai si te intrebai... ba frate dar unde se duc banii astia. pai uite unde se duc... la Videanu&Co, si la alti smecheri de Ro.

5 comentarii:

Good girl spunea...

Mamaliga romaneasca explodeaza greu, dar si cand o face... Pai cat sa mai fii un bun crestin si sa intorci si obrazul celalat?
"Sa nu dea Dumnezeu cel sfant/
Sa vrem noi sange, nu pamant".

Anonim spunea...

...exact acolo se duc..plus la inca alti smecheri

Coana Zoitzica spunea...

steliane, tu vrei sa mori tanar de postezi toate stirile astea?
pai nu stii ca in tara asta cine-mparte, parte-si face?
hristos a inviat!

adimanu spunea...

din cascaval multi sobolani vor sa roada!
ps
de ce nu ai raspuns la tel de sarbatori?

Stelian Muscalu spunea...

goog girl - doamne cat sunt de potrivite versurile astea
joker - stau si ma intreb daca o sa ne mai vindecam vreodata de mizeriile astea
little miss - nici nu stiu ce sa mai zic. i-as baga pe toti la puscarie
adimanu - bine zis... multi sobolani