marți, 9 decembrie 2008

Mai mult spatiu verde... de la anu'

Romania Libera - Fiecare imobil nou va trebui sa aiba o zona verde pe cel putin o treime din suprafata parcelei. Masura ar trebui aprobata de edili pana la jumatatea anului viitor.

Cei care vor construi cladiri vor primi autorizatie numai daca vor amenaja si intretine un spatiu verde care se va intinde pe cel putin 30% din suprafata totala a parcelei afectate de constructie. Masura este cuprinsa in Programul Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului in Municipiul Bucuresti, care va fi supus aprobariiConsiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Dupa ce va trece de CGMB, edilii trebuie sa legifereze masura si sa o puna in practica.

Obligatie legala
Pana in prezent, cei care isi construiau o casa sau ridicau un intreg cartier nu erau obligati sa amenajeze spatii verzi, decizia fiind lasata la latitudinea fiecaruia. Pentru ca in ultima vreme s-a constatat scaderea alarmanta a zonelor verzi in favoarea constructiilor, autoritatile s-au gandit sa-i oblige pe cei care construiesc sa lase loc si spatiilor verzi si sa nu foloseasca terenurile pe care le detin numai in folosul propriu. Astfel, acestora li se va aproba ridicarea constructiei numai daca vor amenaja si intretine un spatiu verde pe cel putin 30% din suprafata totala a parcelei afectate proiectului. Doua treimi din zona verde vor fi realizate la sol, iar restul va trebui sa permita dezvoltarea vegetatiei de talia arbustilor sau a pomilor mici, cu conditii de drenare a excesului de umiditate.
In Programul Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului in Municipiul Bucuresti se precizeaza ca aceasta masura ar trebui adoptata pana la 30 iunie 2009 si va avea ca efect scaderea concentratiei de pulberi in suspensie din aer.
O decizie luata un pic cam tarziu zic eu

Niciun comentariu: