luni, 15 decembrie 2008

Craciunul in jurul lumii



wall-street:
Danemarca: Julaften

Ajunul Craciunului, sau "Julaften", este cea mai importanta sarbatoare in Danmarca. Masa de Craciun este servita la miezul noptii, iar mancarea traditionala este budinca preparata din orez.O singura aluna este ascunsa in budinca, asa ca, se considera, ca cel care o gaseste va avea noroc in anul urmator. Danezii lasa, de asemenea, un bol cu budinca elfilor, numiti Nisse, care vor cauza ghinioane daca nu sunt tratati corespunzator in noaptea Ajunului de Craciun.
Suedia: Sarbatoarea Sfintei Lucia
Conform legendei, Sfanta Lucia ducea mancare crestinilor persecutati, folosind lumanari pentru a-i “deschide” calea.Generozitatea ei este rememorata in fiecare dimineata a zilei de 13 decembrie, cand cea mai mare fiica din fiecare familie de suedezi isi trezeste familia cantandu-le si servindu-i cu prajitura cu sofran.
Finlanda: Reindeer lassoing
Un lucru este sigur: in Finlanda sunt mai multi reni decat oameni. Localnicii, care de secole cresc si dreseaza renii imbracati in costume festive, ii invata pe turistii care viziteaza tara in perioada Craciunului sa prinda renii cu frangii, precum in vestul salbatic. De asemenea, turistii pot opta pentru diferite tururi in sanii trase de reni.
Tara Galilor: The Mari llwyd
In sudul Tarii Galilor se pastreaza inca un obicei pre-crestin, inrudit cu Halloween-ul. Traditia cere sa fie ales un localnic in fiecare oras, care sa fie "Mari llwyd".Acest personaj se plimba prin oras imbracat in alb, merge pe la fiecare casa si-i provoaca pe localnici la un concurs de recitat poezii si cere mancare si bautura.
Polonia: Wigilia
Cuvantul "Wigilia" inseamna in limba Latina “a masura timpul”. In Polonia, masa de Craciun nu incepe pana cand nu se zareste prima stea pe cer, care este un simbol pentru steaua de la Betleem.Oaspetii incep atunci cina, lamuresc toate neintelegerile din anul care a trecut si se gandesc la dorintele pentru anul viitor.
Hawaii: Festivalul Luminilor
Festivalul Luminilor din Honolulu este o adevarata sarbatoare caracterizata prin parade in centrul orasului, iar momentul culminant este reprezentat de aparitia lui Mos Craciun si a sotiei sale, Tutu Mele.Tot in aceasta seara, este luminat bradul de craciun precum si toate strazile din centrul orasului.

Niciun comentariu: