luni, 16 noiembrie 2009

Pe timp de criză dezvoltatorii vor să aibă propria asociaţie de proprietari


Vă promiteam în urmă cu ceva timp că am să vă ţin la curent cu şmecheriile ieftine la care recurg dezvoltatorii cu scopul de a păstra controlul în cartierele pe care le-au construit. Astăzi o să vorbim despre Asociaţia de Proprietari - care este un element cheie al constrolului într-un condominiu. Dezvoltatorul CONARG s-a gandit că după ce a băgat în cartier nici 10% din proprietari să-şi înfinţeze propria asociaţie de proprietari. Miza: apropiata recepţie a complexului chiar de către viitoarea Asociaţie de proprietari. Cum la recepţia apartamentelor au existat milioane de probleme... este ca aceste probleme să fie trase la indigo şi la nivelul complexului. Prin urmare toată povestea poate fi rezolvată dacă Conargul va preda cartierul Conargului. În acest fel constructorul se spală pe mâini de recepţia CORECTĂ a cartierului. Mai mult Asociaţa de Proprietari trebuie să semneze un nou contract cu firma care administrează cartierul. Dacă ar exista o ADEVARATA asociatie clar aici ar exista o serie de probleme. Însă în condiţiile în care Conargul negociează cu Conargul este posibil ca preţul de administrare chiar să crească. Ei doamnelor şi domnilor căscaţi ochii bine atunci când vreţi să vă cumpăraţi un apartament într-un ansamblu rezidenţial nou... aici este vorba de furt, japcă, nesimţire. Iată cum a decurs, în viziunea unui vecin, prima şedinţă din cartierul Răsărit de Soare.

SURSA - Duminica dimineata, ora 10:00, troson K, RDS. In scara blocului vreo 15 locatari asteapta disciplinati inceperea sedintei anuntate discret de QPM.Ajung eroic la 09:57 si verific daca ma aflu in locul corect. Mi se spune ca da. Tusesc si spun ca am ideintificat o lista de probleme in complex si incep sa impart cele 15 foi ce cuprind problemele publicate in postul anterior. Ii invit pe cei prezenti sa actualizeze lista, astfel incat sa putem o baza de discutii concrete cu Conarg.Dl. Chiriac, un „vecin”, cum s-a prezentat intial, ulterior demascat a fi consilier juridic al Conarg, imi ia foaia si dispare. (Oare se dusese in biroul Conarg sa arate pozna la care ma gandisem?).Intr-un final apoteotic, 10:25, vin si reprezentatii QPM, impreuna cu baietii Conarg. Intarzierea este inpirata, intre timp adunandu-ne 35 de vecini destul de nemultumiti.Ii atacam cu intrebari legate de complex, insa ca „un urias cu fruntea-n soare, de paza complexului noastru pus” (citat adaptat din poezia “Vara” de George Cosbuc pentru generatia Coca-Cola) domnul George Ologean, directorul QPM pareaza aristocratic si ne spune ca scopul intalnirii este altul.Se face liniste. Ni se spune ca ne-am intrunit pentru a ne constitui in asociatie de locatari si ca se va face un tabel, iar cei prezenti vor semna statutul asociatiei. Pentru ca nu avea mai multe exemplare ale statutului la el, directorul QPM ne propune sa ne citeasca la toti actul respectiv, iar noi la final sa dam cu autograful.Reactia este normala. Nici unul din cei prezenti nu doreste sa semnez un act de o asemenea importanta fara sa il poate analiza atent. Se discuta contradictoriu.Pana la urma Conarg + QPM accepta ca constituirea asocitiatiei sa fie amanata cu 6 zile, mai precis pentru sambata, 21 noiembrie, ora 10:00 in acelasi loc. Rugandu-i frumos, am obtinut chiar promisiunea ca statutul asociatiei va fi trimis in format digital pe email celor prezenti.

Intre timp ne adunam vreo 50 de oameni.

Ramanem sa ne certam. Cele mai aprige discutii sut legate de:

- Maniera de colectare a gunoiului;

- Mizeria de pe scari, din parcarea de la demisol, in condiile in care exista locatari care s-au mutat deja de 1 luna in complex;

- Lipsa locurilor de parcare pentru vizitatori, la fel cu interzicerea accesului auto temporar pentru locatarii care vin cu cumparaturi la ei acasa;

- Eficienta serviciilor de paza in interiorului complexului;

- Costul mare al serviciilor QPM si lipsa, cel putin pana acum, a calitatii serviciilor prestate;

Raspunsuri QPM:

Despre gunoaie: pana la constituirea asociatiei de locatari, singura persoana juridica in masura sa incheie contract de prestari servicii cu URBAN SA, lucrurile nu pot fi imbunatatite. Ca o curtuoazie a QPM, circa 20 de pubele ecologice vor fi amplasate in locul celor metalice. Pozitionarea finala a acestora va fi hotarata de asociatia de proprietari (peste minim 3 luni, data estimata de primire a stampilei asociatiei).

Despre lipsa locurilor de parcare pentru vizitatori: este justificata de posibila existenta a unor locatari care vor folosi permanent aceste locuri in interes personal. Nu ni se dau niste raspunsuri clare la intrebarea: „Firma de paza, angajat persoana juridica a QPM, ce pazeste pentru ca aceste lucruri sa nu se intample?”.

Despre curatenie: QPM nu face lucrurile „de ochii soacrei, ci le face bine”. Din aceste motiv, curatenia este foarte organizata. S-a inceput de la inceptul lunii cu tronsonul A, urmand ca intr-un viitor mai mult sau mai apropriat sa se ajunga la final. Intre timp, toti, cu scara mai curata sau mai murdara trebuie sa platim 0.35 EUR/ mp pentru ca misiunea comando de curatire a complexului sa fie un succes.

Despre serviciile de paza: Desi QPM negociaza contractul de prestari servicii cu firma Sparta Security, nu ne poate oferi amunte cu detaliile acestui contract, mai precis cine raspunde de eventualele pagube aparute in incinta RDS. Mai voalat sau nu, platim sa fim monitorizati, nu paziti.

Despre costul serviciilor QPM: Nu ne-a obligat nimeni sa semnam antecontractul pentru apartamentele din RDS.

Atmosfera incendiara se mai domoleste la final, cand ramas cu mai putini locatari, domnul Ologeac poate raspunde mai precis la intrebari.

Concluzii:

- Este bine sa se faca asociatia. Din acel moment contractele cu furnizorii de utilitati se vor transforma din industriale in casnice (costuri de pana la 3 ori mai mici);

- QPM este legata prin contract de Conarg. Proprietarii in prezent nu pot trage de maneca legal QPM pentru nimic. Odata semnata asociatia, aceasta ar trebui sa semneze un nou contract direct cu QPM, in care aceasta administreaza bunurile asociatiei de locatari, si nu imobilul Conarg (asa cum este statutat in contractul 69 / 23.09.2009); Numai asa vom putea merge la QPM si intreba: „Sefu’, eu de ce te platesc pe tine?”;

- Desi QPM si Conarg au dovedit la aceasta intalnire o lipsa destul de mare transparenta, trebuie sa mergem inainte. Trebuie sa speram ca macar de dragul aparentelor, QPM va tine cont de interesele proprietarilor RDS;

- Nu in ultimul rand, o asociatie de locatari puternica si obiectiva poate negocia mai bine interesele comune ale proprietarilor RDS.

Cred ca prima infatisare cu QPM nu putea fi altfel decat una aprinsa. Prea multe frustari acumulate, prea multe lucruri facute pe graba.

2 comentarii:

RDS Info Admin spunea...

De cand reporterul special doar scrie si nu filmeaza nimic?

Stelian Muscalu spunea...

rabdare prietene, rabdare...