duminică, 30 august 2009

Destinaţii turistice - MUNTENEGRU

well i'm back. va spuneam intr-un post anterior cat de frumoasa mi se pare mie ultima zi de munca sau prima zi de concediu. dar timpul a trecut mai repede decat uraganu Katrina si iata-ne la polul opus adica in ultima zi de vacanta.
va promiteam cateva cuvinte despre Muntenegru. Cum am ajuns noi acolo? Mai ales ca am vazut ca anul asta a fost la moda sa se mearga in vechea Yugoslavie. Ei bine... cautam un loc de vacanta nou, ieftin si frumos, desi parea misiune imposibila... mai ales faza asta cu vacanta ieftina. chiar si in aceste conditii, pana la urma, cred ca misiunea a fost indeplinita cu succes. primul semn a venit de la Darael. el imi recomanda blogul unui coleg. un om care s-a lasat de televiziune si care s-a apucat de turism... Mile Carpenisan... caci despre el este vorba. bun vazand cateva imagini despre aceasta tara mica dar extrem de frumoasa, consultand specialistul in turism muntenegrean si citind cateva forumuri am luat decizia sa-mi petrec concediul peste munti si peste vai... adica in Muntenegru.
Am plecat sambata dimineata, ne-am oprit la Timisoara (despre acest mic popas v-am povestit deja) dupa care duminica dimineata la ora 4 am pornit din Timisoara spre Muntenegru. Distanta este de aproximativ 500 de km. timp estimat de parcurs aceasta distanta intre 12-15 ore functie de numarul de opriri si de stilul de condus. Am trecut in Serbia o tarisoara frumoasa... unde se vede avantul economic pe care l-a avut odata dar si pasul batut pe loc din cauza razboiului. ei odata intrati in Muntenegru... peisajele au inceput sa ne copleseasca. Nu inteleg din denumirea acestei tari a doua parte... NEGRU. Prima parte insa este pe deplin meritata. imaginati-va ca nu am vazut nici un strop de campie... munti, munti si iar munti. Dupa 12 ore am ajuns la destinatia finala Sv Stefan. O statiune micuta, intima... perfecta pentru linishtirea creierilor prea agitati. Stiu ca majoritatea romanilor opteaza pentru Budva. Personal nu o recomand. Si asta pentru ca este un fel de Mamaia a muntenegrenilor: aglomeratie imensa ziua pe plaja si noaptea pe sosele, preturile destul de mari... si fite cat cuprinde. Prin urmare un NU hotarat pentru Budva. Merita totusi o mica vizita si aceasta statiune insa nu cu masina personala ca sa nu va imbolnaviti de nervi ci cu autobuzul care circula intre statiuni si care costa doar 1,5 euro. Ce se poate vedea in Budva: orasul vechi si portul unde sigur o sa te imbolnavesti vizitand locul unde sunt ancorate yahturile de milioane de euro. De la Mile am aflat ca simpla acostare a unui yaht in acel port costa 500 de euro pe zi.


revenim la sv stefan.

Vorbim despre un mic fost sat de pescari de pe o insula de la malul mării, insula care care a cunoscut o transformare de necrezut. Locul a devenit în anii 80 unul dintre cele mai renumite centre turistice ale litoralului muntenegrean. Faima i-a fost adusa si de vedetele pline de bani care i-au trecut pragul. Sophia Loren, este unul dintre cei mai frecventi vizitatori. Apoi Sylvester Stallone si numerosi alti actori, regi si printese din toata lumea au vizitat acest loc magic. Si ca sa terminam in acelasi ton povestea despre Sv Stefan am sa va spun ca insula a fost cumparata de miliardarul Abramovici care vrea sa o transforme intr-un hotel cu foarte multe stele...


In muntenegru ar fi un sacrilegiu sa mergi si sa stai toata ziua la broasca la soare. Sunt nenumarate locuri super faine de vizitat. Avantajul cel mai mare este ca tara asta are cam 200 de km in lungime si vreo 100 latime... prin urmare de pe litoral cam orice destinatie turistica alegi nu ai de parcurs mai mult de 40-50 de km. Primul loc pe care l-am vizitat a fost fiordul de pe marginea orasului Kotor.

Este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, oraşul şi golful Kotor, rivalizează cu orice staţiune de pe malurile lacurilor Como sau Lugano. O zonă cu puternice influenţe latine, oraşul muntenegrean poate fi destinaţia de vis.
Fostă colonie veneţiană, oraşul Kotor (în italiană „Cattaro“), înconjurat de un impresionant zid de apărare.





Clădirile vechi şi Catedrala din secolul al XII-lea, cu o arhitectură influenţată puternic de ocupaţia Republicii Veneţiene dintre anii 1420 şi 1797, sunt atracţiile principale ale coastei muntenegrene. Golful şi fiordurile Kotorului („Boka Kotorska“) ce se deschid în Adriatica, alături de munţii Lovcen şi Orien (cu o înălţime de 1.894m), formează un amestec unic de farmec natural şi fascinaţie arhitectonică.



Fondat în epoca Republicii romane, sub numele de Ascrivium şi integrat în regiunea Dalmaţia, oraşul a fost menţionat pentru prima dată în 168. În perioada medievală, după ce a fost înconjurat de fortificaţii, Kotor a devenit un important centru artistic şi comercial, renumit mai ales prin şcolile de construcţii şi iconografie.

Farmecul oraşului este dat de caracterul medieval extrem de bine conservat, completat şi de frumuseţea canioanelor prin care apa Adriaticii pătrunde adânc în interiorul continentului.


un alt obiectiv turistic laudat este si Lacul Skadar. Dar stiti cum se spune la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Impresionant prin dimesiuni lacul aduce si o multime de capcane turistilor. Spre exemplu o plimbare cu barca ajunge la 50euro/ora. Noi ne-am multumit cu imaginile surprinse de pe mal :-)


VA URMA

5 comentarii:

Anonim spunea...

Din ce ai descris rezulta o destinatie de vacanta ce nu merita ratata. Imaginile vorbesc de la sine. Iata ca descoperim in jurul nostru locuri despre care nu stiam mai nimic. Frumos.

Stelian Muscalu spunea...

april - este o destinatie de vis. merita cu prisosinta sa mergi in acele locuri minunate

Darael spunea...

Welcome back !
Daca ai sughitat, este din cauza ca te-am barfit la greu cu o gasca de prieteni intorsi de acolo din Muntenegru.

Un milion de poze, ore intregi de povestit....

Ce nu ai spus tu, dar spun eu: 11 zile pentru 2 oameni, cost 550 euro cu tot cu drumul cu masina proprie, fara economii, fara zgarcenie. Dar nu s-au plimbat peste tot; au ajuns doar pana langa Albania :D

Darael spunea...

Inca ceva ce trebuie bagat la cap de cei care merg pe acolo: legea rutiera ! Aveti grija, nu se admit incalcari ale vitezei legale si depasirile neregulamntare. Amenzile sunt mari.

Stire suplimentara: moneda este euro, deci nu sunt probleme cu case de schimb, bisnitari si furt la conversie.

Stelian Muscalu spunea...

dara - nu stiu cat ai sughitat tu Dara saptamana trecuta cand am incercat sa te contactez printr-o sedinta telepaticaq... nu am reusit asa ca ti-am lasat si nr de telefon sa ma suni nici asa nu a mers:-(

Vis a vis de costuri la noi a fost ceva mai scump 7 zile 800 de euro din care cazarea 240 euro.

si ar mai fi ceva de amintit ... atentie sa nu intrati in kosovo...dar mai multe despre asta o sa postez maine