marți, 3 aprilie 2012

Business Club - Coty vrea Avon


Coty vrea să cumpere Avon. Totul pare pregătit pentru o afacere de 10 miliarde de dolari în industria americană a produselor de îngrijire. Toată lumea este la curent, numai că ţinta nu este deloc de acord cu această tranzacţie. Conducerea Avon a refuzat discuțiile pentru o eventuală preluare și atunci Coty a apelat la o altă strategie. Încearcă să convingă acționarii Avon să vândă. Este cazul clasic de preluare ostilă. Reprezentanţii celor două companii americane nu s-au aşezat însă la masa negocierilor. De fapt, oficialii Coty nu au făcut decât o propunere neangajantă de preluare a Avon pentru suma de 10 miliarde de dolari, pe care compania a refuzat-o la scurt timp. Nu au motivat decât că preţul ar fi subevaluat. Suma oferită este însă mai mare decât valoarea de piaţă a Avon, 8 miliarde de dolari. Cumpărătorul a oferit peste 23 de dolari pe acţiune, cu 20% mai mult decât cotaţia de la finalul săptămânii trecute. După anunţ, acţiunile companiei au urcat cu până la 27% înaintea deschiderii bursei dion Statele Unite, la peste 24 dolari.

Dar cei de la Avon nu au anunţat până acum că ar vrea să vândă, chiar dacă au destule probleme pe cap. Acum sunt în plin proces de disponibilizări, pentru a mai reduce astfel din pierderile pe care le-au suferit în ultimii trei ani. Numai în ultimul an, acţiunile s-au prăbuşit cu 50%. În urmă cu opt ani, însă, aveau o situaţie înfloritoare, iar compania valora aproape 22 de miliarde de dolari.

Însă chiar şi aşa, sunt o ţintă interesantă pentru cei de la Coty. Graţie sistemului de vânzare directă, două treimi din cifra de afaceri a Avon provine de pe pieţele în curs de dezvoltare. Spre comparaţie, Coty are o prezență slabă în aceste țări cu potențiasl mare de creștere. Aşadar, în cazul unei preluări, cumpărătorul a câştiga o reţea de distribuţie foarte valoroasă și o poziție foarte bună.

Rămâne de văzut dacă oficialii celor două companii vor reuşi să se înţeleagă. Până una-alta, cumpărătorul se gândeşte cum se va numi viitoarea companie: Coty-Avon.

Niciun comentariu: