marți, 24 aprilie 2012

Business Club - Ne dati ori nu ne dati


Guvernul face un pas înapoi în chestiunea returnării asigurării de sănătate plătite de pensionari. Sau măcar are intenţia. În cercul partidelor de la putere există o dezbatere destul de intensă. Oficial, guvernul analizează, dar coaliţia îşi face calcule electorale, căci nu pică bine înainte de alegeri. Unii membrii ai coaliţiei insistă pentru returnarea contribuţiilor reţinute pensionarilor iar alţii spun că legea nu acţionează retroactiv.

Iarăşi au fost aruncate câteva cifre exagerate. Numai pentru a plăti ce s-a oprit în acest an ar fi nevoie de 650 de milioane de lei, adică 150 de milioane de euro. Cam mult pentru patru luni. Sunt cifre făcute să sperie.

În tot anul trecut s-au încasat sub formă de asigurări de sănătate 400 de milioane de euro de la pensionari. Pentru acest an erau bugetate încasări de 325 de milioane de euro şi sună cam ciudat ca în doar patru luni să fi fost încasată aproape jumătate din suma totală.

Fiecare pensionar care a plătit asigurare de sănătate de la începtul anului trecut ar trebui să primească înapoi aproape 41 de lei pentru fiecare lună.
Potrivit oficialilor de la ministerul muncii ar fi cam 2 milioane, 2,1 milioane de pensionari care vor plăti o asigurare socială mai mică sau vor primi şi banii retroactiv.

După calculele noastre, dacă ar fi să dea banii înapoi, bugetul se va scutura de vreo 330 de milioane de euro. Ceea ce nu e puţin, chiar şi în caz că se va face plată eşalonată. Mai puneţi şi decizia de a majora salariile buegtarilor şi vedeţi cum factura creşte. Şi nu mai departe de mâine vine FMI-ul la Bucureşti ca să ne întrebe de sănătate. Sănătatea economiei nu asigurările de sănătate.