vineri, 23 aprilie 2010

Să ne întoarcem la cele sfinte ... Sfântul Gheorghe


Istoria vieţii sale este foarte puţin cunoscută şi multe legende avându-l ca erou, au apărut de-a lungul timpului. El este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât şi de cea Romano Catolică (este patronul Angliei, Georgiei şi Moscovei). Imaginea Sfântului este întotdeauna asociată cu vitejia nemarginită şi credinţa în biserica creştină până la sacrificiu suprem.
Marele Mucenic Gheorghe a trăit pe vremea împăratului Diocletian, s-a născut în Capadochia, într-o familie creştina, tatăl sau era general roman. La vârsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la rândul sau general în armata lui Diocletian.
Deşi era pâgân, imparatul Diocletian, până în anul 303 nu a luat nicio măsură împotriva creştinilor. În anul 303, la îndemnul ginerelui sau Galeriu, a început prigoana împotriva creştinilor.
Sf. Gheorghe a mărturisit în faţa întregii curţi împărăteşti că este creştin şi că întelege să slujească în oastea împăratului, ca ucenic al lui Hristos. Uimit de aceasta mărturisire şi îndemnat de Galeriu, Diocletian a dat porunca să fie dus în temniţă. A fost chinuit cumplit, otrăvit şi mai apoi decapitat.
În credinţa populară Sf. Gheorghe este asociat cu omorârea balaurului.

Potrivit statisticilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, din cei 950.715 români care îşi aniversează onomastica, astăzi, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, 759.886 sunt bărbaţi şi poartă numele de Gheorghe/Ghiorghe.

Azi îşi mai serbează ziua şi cei care poartă numele de George, 141.472 sau Ghiorghiţă, 24.109.
Dintre doamnele care petrec azi, cele mai multe poartă numele de Georgeta, 137.430, Gheorgiţa, peste 37.000 şi Geta 14.941.
Cei mai puţini dintre sărbătoriţi se numesc Ghiţă, 5.090, ori Giţa, 547.

LA MULŢI ANI TUTUROR CELOR CARE POARTĂ ACEST NUME

Un comentariu:

Ioana spunea...

la multi ani intr-adevar! dar cu balaurii ce a avut?

Ioana (sau balaurica)