miercuri, 2 iunie 2010

ATENTIE LA TRANZACTIA CU CARDUL

Am primit un email cu urmatoarea poveste:
"Atentie cand platiti cu cardul! Undeva la inceputul anului am fost la OMV Coposu sa alimentez cu benzina si neavand cash la mine am platit cu cardul. Cand m-am dus la ghiseu vanzatorul mi-a luat cardul l-a trecut printr-un POS identic cu unul normal si mi-a inmanat un terminal, pe care scria Raiffeisen, ca sa introduc codul PIN. Dupa ce am introdus codul PIN acesta a luat terminalul si l-a pus pe ghiseu. Dupa un minut mi-a spus ca nu a functionat tranzactia si sa mai introduc inca odata codul PIN. De data asta el a trecut cardul prin POS-ul bancii si tranzactia s-a efectuat cu succes. Numai ca, prima data, el mi-a copiat banda magnetica a cardului si de asemenea codul PIN. Asta s-a intamplat undeva la inceputul anului pe 5 Ianuarie. Vineri, cand m-am uitat in cont am avut surpriza sa vad ca tocmai ridicasem numerar de la Londra. Se pare ca mi-au reprodus cardul si l-au folosit pentru ridicari de numerar. "Norocul" meu a fost ca am sesizat din timp ridicarile de numerar si am reusit sa blochez cardul. Paguba a fost destul de mare si banca oricum nu te despagubeste deoarece e "PIN based transaction". In concluzie daca cineva iti spune ca nu a functionat tranzactia si-ti spune sa mai introduci inca o data codul PIN, atunci trebuie sa-ti arate un bon pe care scrie motivul din care nu a fost acceptata prima data tranzactia. "

La finalul oricarei tranzactii care nu a fost efectuata cu succes comerciantul este obligat sa va inamaneze un bon pe care sa scrie TRANZACTIE ESUATA

3 comentarii:

Cosmin Doru spunea...

Din pacate este destul de greu sa sesizezi frauda comisa prin acest mod de operare.
Chiar daca pastrezi bonurile pentru tranzactiile nereusite, debitarea contului dupa un interval mare de timp face practic imposibila identificarea celui care a efectuat clonarea informatiei.

Regula e sa nu scapi din vedere cardul (ospatar care pleaca cu cardul, casier care face tranzactia sub tejghea)

Petrisor spunea...

De fiecare data cand tranzacti esueaza, nu se poate face plata, vanzatorul-casierul este obligat sa-ti inmaneze un bon de casa in care scrie "tranzactie nereusita"

UN OM spunea...

COSMIN - majoritatea ospatarilor pleaca cu cardul la POS...ceea ce nu este ok

petrisor - exact