miercuri, 19 mai 2010

O noua sesizare pe care o vom depune ISC

articol preluat de pe forumul cartierului Rasarit de Soare
In cazul in care aveti dubii legate de necesitatea unei noi sesizari, iata noi citate din expertiza care arata cu degetul spre vinovatul principal = proiectantul structurii de rezistenta:

- la pct. 3.2 - Date privind structura de rezistenta:
"Corpurile B, D si F
...
S-a prevazut legarea nucleului cu un stalp din centrul unei fatade printr-un perete cu grosimea de 25 cm. Acesti pereti impreuna cu nucleul creaza un profil disproportionat, cu o comportare dificil de controlat la proiectare.
Ca urmare a acestei alcatuiri, structura cladirii prezinta rigiditate si rezistenta intr-una din directii, substantial mai mare decat in cealalta.
...
Placa planseului peste parter este, de asemenea, monobloc. Sliturile de 20 cm latime practicate intre peretii vecini ai cladirilor inalte nu functioneaza ca rosturi pentru ca in rest planseul este continuu."

- la cap. 4 - Piesele scrise ale proiectului:
"Breviarul de calcul examinat nu contine datele referitoare la evaluarea eforturilor de proiectare si dimensionarea elementelor structurale ale demisolului."

- la cap. 5 - Rezultatul analizelor efectuate in cadrul expertizei
"Caracterul succint al rezultatelor calculului structural si de dimensionare efectuat in cadrul proiectarii cladirii ansamblului, dat in breviarul de calcul examinat, nu permite verificarea in detaliu a valorilor eforturilor sectionale de proiectare si a capacitatilor de rezistenta ale sectiunilor elementelor structurale.
Ca urmare, in cadrul expertizei s-a efectuat un calcul complet al structurilor blocurilor B, D si F, care include verificarea exigentelor de rezistenta rigiditate si ductilitate a elementelor structurale esentiale si ale ansamblului structurii, conform prevederilor codurilor de proiectare in vigoare.
...
Calcului peretilor dispusi in continuarea tubului perimetral la demisol, in zona subsolului ALA arata insa o rezistenta mai mica la forta taietoare a acestor pereti in raport cu valorile eforturilor de proiectare rezultate sin activitatea presiunilor pe teren.
...
Se constata ca rezistenta la incovoiere este cu putin depasita, in timp ce rezistenta la forta taietoare a peretilor este mai mica fata de necesitati. Pantru marirea acesteia consiferam necesare marirea inimii peretilor."

- la cap. 6. - Degradari intervenite la structura blocurilor. Interventii propuse:
"In cazul peretilor cu fisuri inclinate, a rezultat ca eforturile aferente acestor pereti, in rolul lor de grinzi de fundatie, sub actiunile aferente (presiuni pe teren si incarcari aplicate pe planseu), sunt mai mari decat eforturile capabile la incovoiere si forta taietoare ale acestor elemente.
La cap. 5 s-a aratat ca peretii in discutie prezinta valori mai mici la forta taietoare. Aceste valori mai mici sunt prezente si in cazul ipotezei de incarcari neseismice, ceea ce explica aparitia fisurilor de forfecare inclinate. In urma verificarilor efectuate, am constatat ca aceasta situatie se datoreaza rezultatelor furnizate de programul de calcul, ca urmare a unor instructiuni ambigui ale manualului de utilizare."

Prin urmare, avem nevoie de o expertiza si o monitorizare a tuturor tronsoanelor si a tuturor fisurilor.

Semnarea acestei sesizari si depunerea ei la cat mai multe institutii ale statului este un demers foarte important. Si acesta nu trebuie sa ramana singurul palier de actiune...

2 comentarii:

R spunea...

bafta!

Stelian Muscalu spunea...

multumim... avem nevoie