marți, 11 mai 2010

Mamicilor trebuie sa dati statul român în judecată. Eu şi soţia mea îl vom da

Semneaza: PETITIE PENTRU INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPIILOR

Se discută tot mai mult în ultima perioadă de reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Una dintre cele mai proaste masuri din pacate nu este singura. Daca acest guvern incapabil va spune stop natalitaţii printr-o astfel de masura această ţara chiar nu va mai avea de unde sa scoata bani de pensii... fiindca nu o sa mai aiba cine sa munceasca. Trecand peste acest aspect va invit sa cititi urmatorul text:

"800 de lei pe lună nu sunt bani cu care poate fi crescut un copil - indemnizaţia pentru creşterea copilului este ilegală. Aşa au decis două instanţe potrivit cărora ajutorul pentru tinerele mame este discriminatoriu şi insuficient. Hotărârea a fost luată după ce o mamă, judecător de profesie, a dat în judecată statul pentru că a fost nevoită să muncească în concediul postnatal ca să se întreţină.

Pentru a câştiga în instanţă mama s-a folosit de o hotărâre a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dată anul trecut în august. În decizie se prevede că legea care stă la baza acordării indemnizaţiei unice pentru creşterea copilului este discriminatorie. Şi asta deoarece femeile, înainte de a deveni mame, plătesc contribuţii diferite la stat, în funcţie de salariul pe care îl au.

De altfel, membrii consiliului au şi propus Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse să elaboreze un act normativ care să aibă în vedere contribuţia fiecărei mame, nu doar principiul solidarităţii.

Tânăra mămică, magistrat la Tribunalul Bucureşti, a câştigat în instanţă despăgubiri de 10 mii de lei pentru că nu i s-a respectat acest drept. Cazul poate crea un precedent - de-acum încolo zeci de mame ar putea să se plângă justiţiei pentru a obţine fonduri pentru creşterea copilului.

Procesul a fost intentat la sfârşitul anului trecut de judecătoarea Cristina Ilina. Aceasta a fost nevoită să renunţe la concediul post-natal, deoarece nu reuşea să se întreţină pe ea şi copilul ei din indemnizaţia primită de la stat. Deşi medicul i-a recomandat să rămână acasă, tânăra mămică s-a întors în sala de judecată de unde scapă de multe ori, doar seara târziu.

După cinci luni de proces, mămica-magistrat a câştigat atât la Judecătoria Sectorului 5 cât şi la Tribunalul Bucureşti în recurs. Cristina nu este singurul român care a sesizat această problemă şi se luptă cu ea.

Până în urmă cu trei ani, magistraţii părinţi primeau o indemnizaţie lunară 75 la sută din venitul net realizat în ultimele şase luni. Acest lucru a fost schimbat însă de o ordonanţă de urgenţă promovată în 2005 care prevede ca toate mamele să primească acelaşi ajutor lunar pentru creşterea copilului, indiferent de contribuţia la bugetul de stat.
"

Exista un precedent, dreptatea este de partea celor multi. Sa inapoieze toata mafia care a capusat statul roman banii pe care i-a furat si sigur se vor gasi fonduri.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Daca statul va stabili o indemnizatie calculata ca procent din salariu decizia nu va mai putea fi atacata in acest mod. Sa zicem ca prin absurd iubitii nostri guvernanti stabilesc indemnizatia la 15% din salariu nu o sa o poti ataca pe motiv de discriminare.... Nu stiu daca modul de calcul se poate ataca (se iau veniturile din ultimele luni), si nu stiu daca sursele de venit nu se pot ataca...ar fi interesanta si opinia unui jurist.

Stelian Muscalu spunea...

ideea este alta. Oamenii vor sa reintroduca suma fixa de 600 de lei. Daca vorbim de procent atunci clar este altceva

Sanda spunea...

În România, justiţia nu se bazează pe precedent. Se prea poate ca multe alte mămici, chiar în situaţie similară cu cea care a creat precedentul, să nu obţină acelaşi rezultat.

Pe de altă parte, mai multe cazuri rezolvate favorabil ar putea duce la schimbarea legii.

Ce vreau să spun: nu vă bazaţi doar pe "alţii au câşigat, voi câştiga şi eu", luaţi-vă un avocat bun, eventual notoriu şi pregătiţi-vă bine strategia.

Stelian Muscalu spunea...

se pare ca s-au hotarat sa ramana la procent din salariu... adica 60% ceea ce nu este chiar atat de rau