luni, 19 septembrie 2011

BUSINESS CLUB - INFLATIA INCOTRO?


Au venit in aceasta saptamana datele privind inflatia. Pentru a 3 luna consectuva inflatia se afla pe un trend descendent ajungand foarte aproape de intervalul preconizat de Isarescu pentru sfarsitul anului respectiv 3-4%. Bun sa vedem cum am ajuns aici.

Pe deoparte inca se face resimtit efectul de baza al TVA de cealalta parte, pe principiul care spune ca berzei chioare ii face Dumnezeu cuib, am avut un an agricol f bun ceea ce a dus la ieftinirea fructelor si legumelor in galantere fapt care a ajutat in mod semnificativ la reducerea inflatiei. Bun sarim acum de bucurie asteptand sa scada inflatia si in septembrie?... As fi rezervat. Desi va povesteam de anul agricol bun, care cu certitudine ne-a ajutat si care-si va spune cuvantul si in septembrie in luna in care trebuie sa ne numaram bobocii vom numara si o serie de scumpiri... si daca toata atentia se indreapta astazi catre pretul gigacaloriei putini sunt cei care vorbesc despre scumpirea metrului cub de gaz pentru consumatorii industriali... scumpire pe care o vom vedea in majorarea pretului produselor industriale ceea ce inseamna inflatie. Asadar este foarte posibil ca din acest tablou sa existe un echilibru intre plusul din agricultura si minusul din utilitati. Cum se traduce acest echilibru? Printr-o franare a deflatiei. Bun asta inseamna ca este posibil sa ne oprim undeva foarte aproape de 4%. Ce ne facem dupa ce iesim din toamna si preturile din agricultura nu ne mai ajuta in contextul in care preturile pentru utilitati incep sa aiba o pondere importanta in cosul in care se calculeaza inflatia. Pai este foarte posibil sa ne intoarcem la o inflatie de 5%. Ce inseamna 5% inflatie? E mult? E putin?... nu stiu va intreb....cheia este aici (plasma dobanda) depinde la ce ne raportam. Chiar cu o revenire a inflatiei BNR-ul afiseaza o dobanda real pozitiva... mai sunt doar 3 sau 4 tari in europa care mai au astfel de dobanzi.
Bun acum putem sa desenem tabloul: avem o inflatie azi de 4,25 o dobanda real pozitiva de 6,25% si o crestere economica in pierdere de viteza. Economia are nevoie de un semnal de incurajare... adica de o scadere a acestei dobanzi.
De cealalta parte o dobanda mai mica la lei ce inseamna?... inseamna ca moneda noastra nu o sa mai fie atractiva ceea ce ar putea sa duca la o oarecare devalorizare a leului pe piata valutara.

Niciun comentariu: