miercuri, 8 octombrie 2008

BNR da cu stangu-n dreptu'

BNR-ul demonstreaza inca odata, daca mai era nevoie, ca este o institutie imbatranita la propriu dar si la figurat. Nu are metode si tehnici de comunicare moderne, mai rau decat atat auzeam ieri spusele unui coleg, Moise Guran, care spune despre BNR ca nu are nici metode moderne de interventie pe piata, de supraveghere si sustinere a leului. BNR-ul se multumeste in continuare sa foloseasca parghiile de baza: vanzare si cumparare de euro in functie de obiectivul final aprecierea sau deprecierea monedei nationale. Insa piata a devenit extrem de perversa, speculatiile de astazi sunt extrem de subtile, fiindca nu mai asistam la piata cruda din 90, deja piata s-a maturizat, si instrumentele folosite acum pe piata valutara se pare ca au devenit mult prea complexe pentru viziunea BNR-ului, institutie care pare depasita de situatie.
Iata ce spune si Iulian Urban pe blogul sau :
"BNR spune ca romanii s-au aruncat in ultimile 48 de ore sa isi retraga banii din bancile romanesti; nu o spune gura rea a vreunui blogger ci o spune chiar BNR precizand chiar faptul ca, de la o singura banca s-au inregistrat retrageri de 6 milioane de euro intr-o singura zi. Cum face insa BNR acest anunt ? Nu printr-un comunicat oficial postat pe site-ul propriu, ci pe "surse" pe baza unor hartiute date mai multor televiziuni, demonstrand inca o data faptul ca, aceasta institutie nu cunoaste nici un fel de tehnica de comunicare tip PR. Asadar BNR face apel la calm catre romani, si le cere sa isi lase banii in banci, pentru ca, spune BNR, sistemul bancar romanesc este solid. Pai romanul care sta la coada la banca X sa isi retraga banii, intreaba si el ca prostul : daca este asa, atunci de ce nu au majorat si in Romania domnii de la BNR plafonul minim al sumei garantate la depozitele populatiei din banci ? Asa cum au facut Anglia, Franta, Spania, Italia, Germania, Grecia, samd . Adica BNR face cea mai mare prostie pe care putea sa o faca o banca centrala : SPORESTE PANICA intrucat desi nu le majoreaza romanilor plafonul de garantare a depozitelor din banci, aspect care ar denota incredere in sisteme bancar. BNR spune in gura mare un lucru pe care eu si mass-media nu il stiam : faptul ca in ultimile 48 de ore romanii s-au napustit sa isi scoata banii din banci, si sporeste haosul prin acest comunicat in care le spune romanilor, ca, daca isi vor retrage banii din banci, acestea chiar ca vor intra in faliment. Adica BNR recunoaste ca sistemul bancar romanesc este atat de "solid" incat se prabuseste daca romanii continua sa isi scoata banii din banci ? "
Una peste alta, revenind la anuntul BNR-ului, a fost facut prost, pe picior si in loc sa calmeze mai rau agita piata. Parerea mea, daca o vreti, este ca sistemul bancar din Romania este OK, e bine de urmarit daca bancile mama au probleme, vezi aici Societe Genarale, Erste, Raiffeissen etc. Eu unul am niste bani in banci, nu multi... si nu ma gandesc sa ma duc sa-i scot.

Niciun comentariu: