marți, 30 august 2011

BUSINESS CLUB - Muntii nostri aur poarta...


Iata ca trecem printr-o perioada cu adevarat aurita. La propriu. Am avut cateva zile de dezbateri intense despre aurului țării despre exploatări, despre minerit și despre trecutul notru de aur.
De la o declarație a președintelui țării de sprijin pentru proiectul Roșia Montana s-a pornit o adevărată febră a aurului în România. Înainte să facem 40 de grade și să picăm la pat din cauza febrei cred că a venit vremea să discutăm la rece despre acest subiect. Da! aurul e foarte scump acum, noi mai avem ceva prin subsolul patriei si SE INSISTA PENTRU EXPLOATAREA LUI. (plasma rosia montana)Ușor de zis, greu de făcut! Se discută intens despre Roșia Montana. Sunt păreri pro sau contra, nu ne pronunțăm noi. Insa trebuie să fim pregătiți ca înainte să avem asta(Plasma lingouri), să facem asta(plasma exploatare)...

Toată această isterie a venit de pe urma cresterilor spectaculoase ale pretului aurului, care a ajuns la 1900 de dolari pe uncie. Ca sa va puteti evalua mai usor lantisoarele si inelele pe care le aveti prin casa am sa va spun ca acest pret pe uncie este echivalentul unui pret de 64 de dolari pe gram. În acest moment avem două exploatari in pregatire, Rosia Montana și Certej în Hunedoara. Însă companiile straine scormonesc dupa aur prin mai multe locuri ale tarii.(plasma harta aur) Pe aceasta harta vedeti pe unde se fac prospectiuni si in ce numar.
Dupa cum spuneam, peste tot sunt implicate companii straine, chiar in cariere unde cu ani in urma lucrau firme de stat. Si cu asta ajungem la o alta problema. Abandonarea de catre stat a exploatarilor aurifere. Mai e putin si ni se recita din Goga: Muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poatra-n poarta! Prin Italia sau Spania.
Haideti sa ne uitam putin la imaginea de ansamblu. (plasma aur scurt)Asta este. Aurul era 200 de dolari acum 10 ani. Statul a renuntat sa mai exploateze aurul pentru ca era o gaura neagra. Pentru a scoate o uncie de 200 de dolari se bagau in pamant 3-400 dolari. La momentul respectiv, in urma cu 10 ani, pur si simplu nu merita sa scoti aur pentru ca era prea ieftin.
Probleme pentru industria romaneasca aurifera au aparut dupa ce BNR a renuntat sa mai cumpere aur pentru rezerva. De ce? Pai avea destul pentru acel moment, atinsese suta de tone... si pentru acele vremuri, asa cum am spus deja, era suficient. De ce? Pentru ca averea se tinea in alte plasamente: in actiuni, in instrumente financiare derivate. Acestea aduceau castiguri mari. Aurul a inceputa sa creasca puternic dupa 2008, cand totul in sistemul financiar a devenit instabil. Acum traim, din punct d evedere economic, intr-o alta lume decat cea de acum 10 ani.
Putem sa acuzam BNR ca nu a prevazut acest moment? Putem, daca asta ne coafeaza, dar sa nu uitam, numele guvernatorului BNR este Isarescu, nu Nostradamus.
Tocmai in acest context al cresterilor.... ar trebui sa punem si aceasta febra a aurului pornita la noi. Prpblema este ca nu cumva sa ne fi trezit la spartul targului. In acest moment, sa investesti in aur este riscant. Cresterea mare a avut loc. E posibil sa apara o noua crestere, sunt voci care spun ca se va ajunge la 2500 de dolari, si chiar la 5 mii. Totul depinde de cat se va prelungi criza. DAR!Dar, la fel de posibila scaderea. Nu stie cu exactitate... si daca se stie sunt putini coneseuri.
Stim insa cu certitudine ca aurul este intr-o bula speculativa. Si ca orice bula se va sparge la un moment dat. (plasma aur lung)
Pentru a exemplificare am luat un grafic pe 40 de ani. Am marcat doua momente de crestere exploziva. Seamana cu ce se intampla acum. Avem aici un varf in 1980. E criza iraniana a petrolului, cand tarile occidentale au avut o problema mare cu inflatia. Refugiul a fost aurul. Atunci s-a trecut de 800 de dolari pe uncie. Și a fost tot un salt puternic, caci in 1970 aurul valora 64 de dolari. Indexat cu inflatia, acest pret din `70, ar insemna 200 de dolari in banii de zi. 200 de dolari pe uncie era valoarea din 2001. Mai departe... Varful de `80 e echivalentul din ziua de astazi a 1615 dolari. Pai, asta a fost pretul de acum o luna. Practic avem o actualizare a pretului la inflatie. Bun mergem mai departe.
Acum 30 de ani a venit o scaderea abrupta, o vedeti aici. Vom vedea o scadere si aici, insa nu stim cand. Cativa analisti vorbesc chiar de evolutii ciclice ale aurului, cresteri abrupte la 30-35 de ani, insa nu e o chestiune sigura 100%.
La fel ca investitiile, si productia de aur e riscanta. Vrem sa ne apucam acum de scos aur din pamant. E o treaba care nu se face pocnind din degete. Trec ani pana se scoate primul gram. Si atunci ce pret va avea? E bine ca firmele straine se ocupa de treaba asta, pe bani lor, insa Romania daca tot face acest sacrificiu, de a parjoli zone intregi, macar sa se vanda mai scump, nu pe 4 % redeventa.

Niciun comentariu: