joi, 29 iulie 2010

Brandul de tara ... covorul sub care guvernantii ascund mizeria din Romania

Controversat, analizat si in cele din urma blamat... vorbim despre brandul de ţară. Romania capatase unul chiar anul trecut. 1,5 milioane de euro. Atat a costat. Nici nu mai conteaza cum suna pentru ca nu mai este. Astazi avem un altul. Probabil la anu' daca mai apare o initiativa de acest gen ministrul Udrea ne va face cadou un nou brand de tara... si uite asa milioanele de euro pleaca in excursie, in fiecare an, de la bugetul de stat la baietii destepti ... de aceasta data din turism. Nu am o extraordinara cultura economica, dar bunul simt (ma scuzati pentru termenii abstracti) imi spune ca un brand se consolideaza in ani... si nu prin campanii media ci prin realitatile de la fata locului. In cazul nostru nu prin imaginile photoshopate, aranjate, colorate care urmeaza sa apara la tv sau prin diferite pliante ci prin servicii de calitate, infrastructura normala si in cele din urma prin peisajele promise. Pai nici nu putem sa vorbim despre calitatea infrastructurii pentru ca ea nu exista. Cat despre servicii... am ramas consternat citind patanaia unor turisti pe litoralul romanesc.

"M-am intors ieri de la mare. De la marea noastra cea neagra, care tinde sa fie din ce in ce mai neagra si la propriu si la figurat. De cand am venit ma tot intreb de ce in fiecare an cred ca lucrurile se vor schimba, ca agentii economici au avut timp sa invete ce e acela turism, respect si ca notiunea de client chiar exista.
Sunt dezamagita de traficul infernal, de calitatea turistilor din ce in ce mai colorati, mai zgomotosi si mai indecenti, de plajele din ce in ce mai murdare, de lipsa cosurilor de gunoi, dar ce m-a scos din minti a fost nesimtirea celor care spun ca ofera servicii. De la simplul fapt ca un sezlong costa intre 15 si 30 de ron, la cazarea care in Vama Veche ajungea sambata seara la 200 de lei pentru o chicineta, de la faptul ca trebuie sa astepti 1 ora si jumatate pentru o pizza, pana la nesimtirea si agesivitatea cu care esti tratat daca spui ca ceva nu iti place.
Nu credeam ca asa ceva se poate intampla. Nu pot sa cred ca un turist al litoralului romanesc poate sa fie amenintat, imbrancit, agresat pentru o salata. Am ajuns la Terasa Tia din statiunea Eforie Nord duminica seara. Eram 7 persoane adulte si 2 minori. Am ales acel local pentru ca ne-a tentat privelistea terasei. A intrat prietenul meu sa intrebe daca sunt locuri sus: “De unde sa stiu eu, du-te si vezi”, ii spune un chelner. A trecut cu vederea si a urcat, in timp ce noi il asteptam jos: “Voi de acolo, blocati intrarea, iesiti de pe tearasa”, ne-a atentionat o domnisoara de la bar. Degeaba i-am explicat sa vrem sa mancam la ei si ca avem pe cineva sus care cauta loc, ne-a impins spre iesire. Nu am gasit locuri sus asa ca i-am rugat sa uneasca doua mese: “Da’ ce, nu puteti sa stati la doua mese separate?”, ne intreaba suparata o alta domnisoara. Cred ca eram intr-o stare foarte calma si ne simteam prea bine, altfel nu imi explic de ce nu am luat in considerare toate aceste “semne”.
Au unit mesele si ne-am asezat. Sa comandan. Ne uitam in meniu, ne alegem atat bautura cat si mancare si facem semn ospatarului: “Pai, o limon…” “N-avem limonada”. Bine, atunci bere rece…”, “Nu avem bere rece, acum am bagat-o in frigider”… Repet, acum cand scriu aceste randuri stau sa ma intreb de ce nu ne-am ridicat sa plecam, evitam ceea ce a urmat.
Scandalul a pornit de la o salata bulgareasca. Prietena mea a vrut o salata bulgareasca. Mare greseala. I-au adus un castronel de maxim 200 de grame. Ne-am uitat socati, salata bulgareasca vine intr-un bol mare, cu o sumedenie de ingrediente si este fel principal de mancare. I-a intins chelnerului salata inapoi si i-a spus ca o refuza, ca asta nu e salata bulgareasca, este cel mult o garnitura. Chelnerul a inceput sa riposteze: “Doamna, dar ce o sa zica patronul? Ati comandat salata, v-am adus salata”. Ca sa nu il puna in incurcatura, prietena mea a luat castronasul si s-a dus la bar unde era un domn care parea ca este un fel de sef de sala. I-a explicat pe un ton normal, relaxat, ca isi doareste altceva si ca refuza acea salata. S-a intors la masa rosie si tremurand: “Mi-a spus ca nu are ce sa faca pentru ca un kilogram de rosii este 8 lei”. Am inceput sa radem de ea, desi stiam clar ca nu e corect ce i se intampla. Am luat meniul sa mai uit ce gramaj este trecut in dreptul salatei. Surpriza, nu era trecut nimic. Doar pretul scris cu creionul: 9 lei.
Prietenul meu a luat meniul si s-a dus din nou la personajul de la bar. I-a explicat si el ca in meniu nu exista gramaj, ca asa ceva nu se face. S-a intors nervos, m-a luat de mana si ne-a spus: “Plecam. M-a intrebat daca vreau sa mor aici, la el pe terasa. Platim bauturile si plecam”. In momentul in care ne-am ridicat toti a inceput scandalul. Domnul de la bar l-a luat de gat pe prietenul meu si l-a trantit pe o masa. Am sarit sa ii luam apararea, tipand sa ne aduca odata nota sa platim si sa plecam. Au aparut in jurul nostru, pe terasa, tot felul de baieti ciudati, care au inceput sa ne imbranceasca si sa ne tina pe loc. Eu tipam dupa nota care nu mai venea. Intre timp una dintre prietene a sunat la politie, prietenul meu scapat din stransoare a sunat si el la politie. In acel moment i s-a spus: “Ce faci ma, chemi politia? Hai ba la baie sa rezolvam noi treburile pana vine politia. Ma doare in … de politia voastra si de amenzi, si de plangeri. Unde lucrati voi, ma nenorocitilor? Un telefon dau si nu mai lucrati de maine, ma auzi! Vai de capul vostru ce va fac!”
Tipam in continuare dupa nota de plata. Prietenul meu a mai primit o runda de amentintari, imbranceli, strangeri de gat si degete in ochi. Celalalt prieten, care isi tinea fata de mana, era sicanat si amenintat, doar, doar se enerveaza cineva si se da primul pumn. Nu s-a dat niciun pumn. Desi eram inconjurati de ciudati agresivi, nu am fost batuti.
A venit nota, am platit si am fost intrebati de un chelner cine plateste pentru mancare, ce face cu mancarea de care noi oricum nu ne atinsesem. Prietena cu salata m-a strans de mana si mi-a spus sa tac. Mi-a spus ca a venit cineva la ea si i-a spus ca daca nu mananca salata o omoara.
In acest timp prietenul meu era intins pe o masa, cu 7, 8 tineri necunoscuti si violenti peste el. Am sarit sa il apar, desi nu am mai mult de 1.55. Am fost luata pe sus si imobilizata de un baiat care nu cred ca avea mai mult de 17 ani. L-am intrebat de ce ma tine si mi-a spus sa tac ca stie el mai bine. Trecusera deja mai mult de 5 minute, dar politia nu a aparut. Am iesit toti 8 de pe terasa pentru ca prietenul meu era tras de cap si de camasa afara. In fata terasei era lume ca la circ, care mai de care sa filmeze si sa faca poze. Nu, nu a sarit nimeni. Nu, nu a venit nimeni sa ne intrebe daca suntem bine. Am si acum in cap cuvintele sefului de sala cand i-a dat drumul prietenului meu: “Iti rup picioarele, te omor cu mainile mele, nu mai iesiti vii din statiune nici tu, nici nevasta-ta”.
Ne-am strans toti 50 de metri mai departe, asteptand politia, care a venit cam in 10 – 12 minute. Prietenul meu s-a dus cu ei pe terasa si, in timp ce vorbea cu seful de sala, a venit un tip care l-a luat pe sus si vroia sa il scoata afara. Toate astea de fata cu politia. Am aflat intr-un final ca aceste cazuri sunt frecvente, ” in fiecare zi, dar nu avem ce face, nimic nu ii sperie. Cred ca sunt mana in mana cu cineva de sus, cu mafia. In plus asa e justitia in Romania”, a concluzionat unul dintre politisti.
Ne-am speriat ingrozitor, tremuram si nu imi venea sa cred. Ma intreb inca o data pentru ce. Pentru ce suntem tratati ca niste animale, pentru ce inghitim toate mizeriile astea? Politistii ne-au spus ca il amendeaza pentru perturbarea linistii publice, amenda intre 200 si 10.000 de lei, si ne-au urat o seara frumoasa. A doua zi am depus plangere. Dar la ce bun?
Autor: Gabriela"
SURSA

Prin urmare despre ce brand de tara vorbim aici? Investiti oameni buni banii in salariile politistilor care pot apara turistii de astfel de evenimente, investiti oameni buni in infrastructura si pe urma iesiti sa va laudati cu un brand de tara. Pana nu veti face acest lucru... brandul de tara va fi covorul sub care ascundeti mizeria din Romania.

5 comentarii:

Chitibusarul spunea...

Foarte bine punctat

Anonim spunea...

TRIST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BRAND????????????????
POATE............manele pe plaja,seminte in nisip, apa marii dezolanta si murdara, mancare pe care poate nici porcii nu ar gusta-o ( scuzati, dar nu ma pot abtine),drumuri pentru carute, nu pentru masini, ospitalitate ZERO!!!!
Cam asa arata turismul nostru, asa ca sa ma scuteasca de branduri si minciuni, poate ar trebui sa invete mai intai care e semnificatia cuvantului si pe urma sa lanseze declaratii de doi lei!!
La ce tara frumoasa avem, am putea trai linistiti din turism, dar mai intai TREBUIE SA INVATAM CE ESTE TURISMUL.............

Ioana spunea...

ce aiurea! eu sunt la st. malo (Franta) si astia de aici nu stiu ce sa mai faca pt clienti (chiar dc este un hotelas de o stea)
si dupa cum se vede am chiar si acces la net(gratis); deci conditii complet diferite de ce este prin romania (e scris intentionat cu litera mica)

oricum eu de mult nu mai merg in tara la mare (doar dc stau la niste prieteni care sunt constanteni), altfel la munte (sau mai precis pe munte, cu cortul sau la cabane); acolo inca nu am intalnit astfel de situatii...

Stelian Muscalu spunea...

vreau si eu

Anonim spunea...

toti aveti de criticat, toti sunteti nemultumiti, toti sunteti autodidacti, toti nu aruncati gunoaie din masina, toti sunteti generali dupa razboi si ma intreb :
ce cautati in Romania , de ce nu emigrati ???