vineri, 24 septembrie 2010

Concluzia cetateanului X : statul nu are nevoie de bani

Nu vreau sa ma complic acum cu idei elaborate legate de teorii economice si crize financiare. Am sa fiu extrem de scurt relatandu-va un caz concret de idiotenie specifica (cred eu) numai statului roman.
Am sa iau astazi cazul unui cetatean X, de buna credinta, care incearca sa fie la zi cu toate taxele si impozitele. Nu de alta dar a auzit el ca statul are nevoie de bani ca sa poata iesi din criza. Cetateanul X este platit pe drepturi de autor (DA). A semnat un contract la inceputul lunii august dupa care documentul a mers mai departe catre conducerea institutiei pentru care lucreaza pentru a fi parafat. Cum treaba cu parafa este extrem de "laborioasa" cetateanul X si-a primit documentul semnat si stampilat abia la sfarsitul lunii spetembrie. Tot atunci a aflat ca are de platit 1000 de lei, conform noii legi, contributii datorate bugetului de stat. Desi, de cealalta parte, bugetul familiei era unul prea subtiat de incompetenta politicienilor care ne conduc, desi banii fusesera deja cheltuiti, desi tentatia evaziunii era mare... cetateanul X, vrand sa fie un cetatean model, si-a luat inima-n dininti, la doar 10 ore de la primirea contractului si a apucat lungul drum al platilor catre stat. Prima oprire a fost sediul ANAF unde trebuia inregistrat contractul de DA. Prima oprire prima ... si ultima surpriza. La biroul dominat de o pitzi trecuta bine de prima tinerete, dar care se indarjea sa lupte cu ridurile ascunzandu-le sub un strat prea gros depudra, cu un permanent prea cret si o limba prea ascutita ... cetateanul X ramane consternat.
- Cand ati primit contractul
- Aseara
- Trebuie sa platiti o amenda de 500 de lei
- ???????????????
- Au trecut 50 de zile de cand a fost semnat
- Semnat de mine, dar seful meu l-a semnat abia aseara
- Nu ma intereseaza. Mergeti la seful dvs sa va completeze ca abia aseara l-a semnat
- Dar astazi este si ultima zi in care pot sa platesc contributiil catre stat, daca merg pana la serviciu dupa aceasta stampila nu mai am timp sa platesc toate celelalte dari
- Nu ma intereseaza
...
Prin urmare cetateanul X si-a luat documentul si a plecat... de tot. Nu se mai duce nicaieri. Cetateanul X a fost de buna credinta in timp ce statul si-a batut joc de el. Astfel bugetul a pierdut 1000 de lei. Mult, putin...cine stie. Aceasta cifra capata alte conotatii daca am sa va spun ca in situatia cetateanului X mai sunt 500. 000 de romani. Asta inseamna peste 500.000.000 de lei sau daca vreti 125 demilioane de euro. Sigur cifra poate sa oscileze foarte mult daca tinem cont ca exista si contracte de DA de sute de milioane dar in acelasi timp sunt si posesori ai acestor documente care printr-un noroc ancestral au reusit sa-si plateasca toate darile catre stat fara sa se loveasca de vreo pitzipoanca prea comoda ca sa puna o stampila.
Prin urmare ca o foarte scurta concluzie ... problema statului roman nu este data de o lipsa a banilor ci mai degraba de o lipsa a oamenilor competenti care sa incaseze acesti bani.

5 comentarii:

ioana spunea...

stiu ca-s off topic...dar cat de adevarat este: http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-7834414-emisiunea-reporter-special-antena-3-fost-suspendata.htm ? mi-ar parea chiar rau sa fie adevarat :(

Stelian Muscalu spunea...

...din pacate este adevarat

Stelian Muscalu spunea...

mai multe poti sa gasesti pe www.petreanu.ro

Darael spunea...

Ups, acum am vazut la Vlad. Hehehe, cineva spunea de noua imagine a antenelor, iar eu comentam ca nu imi place noua imagine.

Cum se leaga toate in viata.
Cred ca ati vorbit prea mult si interesele sunt prea mari.

Ioana spunea...

sa fi deranjat pe cineva ultimele reportaje legate de despaduririle "fortate" (???!?!) ...sau de fapt sa intreb pe cine nu a deranjat?

On Topic: acum cateva luni, cand nu exista ordonanta (care o fi fost, nu mai stiu) care spunea ca plata taxelor pt pensii si somaj pt PFA e obligatorie, m-am dus la casa de pensii sector 3 sa incerc sa ma inscriu pt pensie (deh, vroiam si eu sa "ajut"statul acum, ca poate peste 100 de ani, can oi iesi la pensie, ma va ajuta si el pe mine cu o pensie publica; rezultatul a fost ca am plecat exact asa cum am venit, pentru ca raspunsul functionarelor a fost ca pt PFA nu e obligatorie plata pensiei, deci n-are rost sa se deranjeze ca sa imi spuna ca acte/formulare trebuie pnetru a ma inscrie pt pensie..
asa ca cred ca in loc sa ajut statul (dupa cum zici si tu, nu are nevoie de bani), voi ajuta vreo banca cu dobanda banilor depusi pt o pensie privata.....sau oricum un cont in care sa pun niste bani pe care stiu ca-i voi avea peste x ani cand o sa am nevoie