Drujba este spaima codrilor. Culcă tot ce-i iese în cale şi din lanţul ei porneşte drumul lemnului. Un drum din care câştigă multă lume. Un copac doborât trece prin multe mâini până devine material de construcţii, element de mobilier sau chiar lemn de foc. Proprietarii de păduri sau jefuitorii acestora, durjbarii, căruţaşii, tractoriştii, şoferii de TAF.uri, gateriştii, muncitorii portuari şi comercianţii - ei sunt verigile unui lanţ nemilos care pune la pământ arborii României. Dar lanţul acesta ar fi slab, fără putere, dacă n-ar fi greutăţile aşezate strategic, printre verigile lui: este vorba despre primari, poliţişti, procurori, judecători, lideri politici locali sau aflaţi în Capitală, în Parlament sau în ministere, preocupaţi să blocheze, să ascundă şi să înfunde orice acţiune legală împotriva despăduririlor ilegale. Pe toţi îi motivează profitul acestui jaf de proporţii naţionale - se poate estima că, din tăierea a 350 de mii de hectare de pădure în ultimii 20 de ani s-au câştgat peste 8 miliarde de euro. Mafia pădurilor a băgat această sumă colosală în buzunare - şi are pe conştiinţă sutele de morţi din inundaţiile devastatoare ale ultimilor ani.
Practic jumătate din pădurile României au fost doborâte abuziv în ultimul secol. Nu există un inventar precis al pădurilor şi probabil nici nu vom avea unul, fiindcă mafia lemnului are tot interesul ca aceste date sa nu fie nici adunate, nici făcute publice. Totuşi, estimările oficiale arată că, numai în Moldova, două hectare de pădure sunt tăiate în fiecare zi.
De cele mai multe ori autorităţile ne spun, aşa cum o să vedeţi în reportaj, că hoţii de păduri sunt doar o poveste şi chelirea munţilor doar un mit. Pe teren, echipa reporter special a descoperit, fireşte, exact contrariul. Am parcurs drumul lemnului, în căutarea dovezilor jafului.
Vă invit şi pe voi sâmbătă de la ora 17:05, la Antena 3 să descoperiţi jaful naţional
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu