joi, 21 ianuarie 2010

CUTREUR MARE ÎN 2010?

In 2009, activitatea seismica a luat-o razna * Pana in mai-iunie, numarul cutremurelor mici s-a triplat * Acum exista o acalmie de rau augur * Perioada de revenire este de 32 de ani * Apa din acumulari a inceput sa vibreze * Guvernantii cunosc situatia dar e trecuta la secret * Ca si hartile si masuratorile senzorilor

In mod normal, in tara noastra se produc intre 10 si 15 cutremure mici, intre 2 si 4 grade Richter, in fiecare luna. In 2009 , din pacate, activitatea seismica a luat-o razna. In aprilie numarul cutremurelor s-a dublat brusc, iar in lunile urmatoare s-a triplat.

In acest moment asistam la o acalmie brusca a activitatii seismice din Romania. Este o abatere de la normal, in sensul ca panta seismica se modifica a doua oara in acest an. Dupa ce in aprilie numarul cutremurelor a crescut brusc, acum numarul lor a scazut tot brusc. In mod normal, seismele periodice trebuie sa fie constante.

Evenimentele de anul acesta ne ingrijoreaza si ne asteptam ca in cursul lunii decembrie a anului 2009 sau in ianuarie 2010 sa asistam la miscari tectonice mari”, a declarat seismologul Toader Victorin, seful laboratorului de avertizare seismica din cadrul Institutului Roman de Seismologie Aplicata.

sursa


14 comentarii:

R spunea...

nu vrei sa vorbesti cu tatal meu? e geofizician.
iti poate explica in amanunt de ce cutremurele NU pot fi prezise.
sunt numai speculatii si incercari nereusite de a face statistica.

Dili spunea...

facem cheta si ne abonam la semaforu' seismic de la fotonsas.ro? Dar seismutele micute de aici: http://www.fotonsas.ro/infoirsa/seisme%20recente.html nu sunt puse la socoteala? Hai ca m-ai bagat in ceata...

Stelian Muscalu spunea...

rux eu sunt convins ca un cutremur nu poate sa fie prezis... insa exista anumite semnale care legate de activitatea seismica, semnale mai mult sau mai putin intenese, care pot sa prevesteasca.... nu pot insa prezice...chestiune de nuanta

dili - m-am uitat si eu pe cifrele respective... imi este greu sa ma orientez vis a vis de coordonatele pe care le dau ei... stau si ma intreb daca ele vizeza si zona Vrancei

Anonim spunea...

Nu prea inteleg de ce se tot reia un articol vechi de aproape 1 an si nu se scrie unul actualizat . Romanii sunt mai "smecheri" ei pot prezice un cutremur, doar asa ca sa le arate japonezilor si americanilor "cine este mai destept".Cutremurele nu se pot prezice asa ca ar trebui sa nu se mai induca oamenii in eroare. As vrea sa stiu dupa care matematica din 1940 pana in 1977 sunt 32 de ani , parca asa ziceati , ca este perioada de revenire a cutremurelor mari . Poate ca fiecare a invatat o alta matematica elementara la scoala.

Darael spunea...

Probabilistic, un cutremur major o sa vina. Din nefericire pentru multi care o sa sufere ATUNCI, nimeni nu face nimic ACUM.

Orice alta discutie ca o sa fie maine, peste 1 luna, 1 an sau 10 ani e zadarnica; oricum nu se face NIMIC.

Priviti la Haiti. O sa vedeti Bucurestiul de maine. E realitatea, ca place sau nu.

Stelian Muscalu spunea...

anonim - referirea pe care o faci imi place sa cred ca este la sursa afisata la finalul articolului. multumesc

Teodor spunea...

Cutremurele nu prea pot fi prezise dar uneori exista mici indicii despre ele. O singura data in China a fost prezis cu succes un cutremur (1975 Haicheng). Un cutremur va lovi Romania in viitor asta este sigur. Partea buna pentru bucuresteni e ca vor fi mai putini afectati. Mereu este unul mare spre sud si urmatorul spre nord. Daca e sa ne luam dupa istorie : 1802 spre Moldova, 1838 spre Bucuresti , 1940 spre Moldova , 1977 spre Bucuresti , 1986 spre Moldova , 1990 spre Bucuresti. In 1940 desi cutremurul a fost foarte puternic (7,7 Mw) comparativ cu 1977(7,5 Mw)in Bucuresti s-a prabusit doar un singur bloc(cel mai inalt la vremea lui) dar pe atunci nu se tinea cont de cutremure , blocul avea greseli de constructie si nici macar stalpii de rezistenta nu erau continui, erau intr-un fel de zigzag. De asemenea in 1986 desi in tara nu au fost pagube la Chisinau s-au prabusit cateva blocuri. Sper ca am reusit sa va lamuresc cat de cat despre cutremure :)

Anonim spunea...

Darael ceea ce s-a intamplat in Haiti nu se poate intampla niciodata in Bucuresti. Ce s-a intamplat in Haiti a fost de-a dreptul catastrofal. A fost un cutremur de suprafata ( spre deosebire de cele vrancene care sunt de adancime) iar acestea sunt EXTREM de periculoase pe distante mici. Haiti a fost lovita in trecut de cutremure groaznice in care efectiv nici o casa nu a mai ramas in picioare. Si Bucurestiul a fost lovit de unul dezastruos (1802 aproape 8,0 mw considerat de altfel a fi maximul cat poate Vrancea) dar nu s-au prabusit toate cladirile. Nici macar cea mai inalta cladire la vremea aia(Turnul Coltei 50 m) nu s-a prabusit in totalitate, doar de la jumatate. Inca avem o gramada de cladiri dinainte de 1802 care au ramas desi au suferit o gramada de cutremure de peste 7 grade (ex: Palatul Mogosoaia,biserica Kretulescu,biserica Stavropoleos).

Stelian Muscalu spunea...

TEODOR - iti multumesc pentru interventia ta f bine venita

Stelian Muscalu spunea...

Anonim - trebuie sa mai tinem cont de un aspect, s-au construit o multime de blocuri in perioada 2000-2010, doar in bucuresti s-au construit aproximativ 11000 de apartamente. majoritatea nu au tinut cont de normele de siguranta. asa ca din punctul meu de vedere cladirilor enumerate de tine cu grad seismic ridicat cred ca li se alatura si majoritatea constructiilor civile noi

Teodor spunea...

Tot eu sunt si Anonim al doilea:)
Eu unu am incredere in cladirile noi si cred ca vor rezista mult mai bine decat cele vechi. Acum se spune ca se fura dar eu cred ca tot timpul s-a furat. Inainte se fura si nu erau nici cunostiinte despre cutremurele. Pana in 1940 cladirile se proiectau sa reziste doar la greutatea proprie.Dupa 1940 au fost introduse niste norme slabe care tineau cont doar de cele de suprafata si care nu erau deloc potrivite pentru Vrancea. De abia dupa 1960(nu mai stiu exact data) au fost introduse norme "adecvate" dar si astea au subestivat cu mult intensitatea cutremurului din 1977. In 1977 un singur bloc de locuinte(defapt doar o scara a acestuia) construit cu norme antiseismice dupa 1960 s-a prabusit.De abia dupa cutremur au observat de slabe erau calculele facute de ei. Deci daca atatea cladiri au rezistat atunci cu norme de constructii slabe eu am toata increderea in blocurile noi. Acum se proiecteaza tinand cont de acceleratii ale terenului mult mai mari si perioada de recurenta mult mai mare(din 2006 se construiesc cladiri care sa reziste la cutremure care se produc o data la 100 de ani). Teoretic cladirile noi ar trebui sa fie cam de 10 ori mai rezistente decat cele vechi si de 2 ori mai durabile :). Oricat s-ar fura si s-ar gresi tot zic eu ca e mai bine decat in cele vechi(gandite prost, zguite de atatea ori si cu perioada de viata expirata). Cladirile inalte sper eu ca sunt inspectate destul de atent iar cele mici oricum nu cad.

Stelian Muscalu spunea...

eu stau intr-un bloc nou si sincer am mari reticiente vis a vis de rezistenta lui la un cutremur... dar probabil cat de curand o sa am posibilitatea sa-l testez :-))

Teodor spunea...

Stiu , suntem vecini :).

Stelian Muscalu spunea...

teodor :-))) de ce nu spui asa
bine ai venit pe aici :-)