vineri, 19 martie 2010

Istoria unor fisuri dintr-un bloc nou

Povestea unui vecin din RDS pe care-l puteti citi si aici

In data de 6 ianuarie 2010 dl. Romeo Cazanescu, director general Conarg Real Estate, face o afirmatie neasteptata: este gata sa finanteze o expertiza condusa de experti alesi de proprietari.

Pe data de 25 ianuarie 2010 isi retrage oferta. Motivul? Lipsa unei oferte concrete de experti care sa efectueze monitorizarea pana la data respectiva.Ca fapt divers merita mentionat ca tocmai acesta era scopul intalnirii dintre locatari si Conarg: prezentarea unei oferte de expertiza din partea specialistilor UTCB.Solutia de compromis prezentata de Conarg Real Estate, la sugestia constructorului – Conarg Consulting, a fost propunerea unei expertize condusa de d-l profesor Tudor Postelnicu (profesor universitar in UTCB, Facultatea CCIA, catedra de beton armat), o autoritate in domeniu.

In data de 8 ianuarie 2010 sunt montati de catre INCERC martori de fisurare iar in data de 9 ianuarie 2010 are loc citirea de referinta.

In data de 2 februarie 2010 este depusa la Inspectoratul Stat in Constructii sesizarea nr. 153 semnata de cca. 35 de proprietari, prin care sunt documentate fisurile din parcarea de la demisol si extinderea acestora in peretii unor apartamente de la parter.Prin adresa inregistrata la I.T.C.B.I. sub nr. 636 din 9 februarie 2010 Conarg incheie contractual nr. 22 din 2010 cu Seismic Design. Tot in data de 9 februarie 2010 are loc prima citire a martorilor de fisurare. Rezultatele masuratorilor sunt trimise lui SC Z Group – Biroul de Structuri SRL.

In data de 24 februarie 2010 este trimis raspunsul ISC nr. 110 prin care punctele de vedere al proiectantului de rezistenta – SC Z Group – Biroul de Structuri SRL – sunt discreditate din cauza contradictiilor intre punctele de vedere succesive eliberate. O noua expertiza condusa de un alt expert atestat M.L.P.T.L. este recomandata.Recomandarea este satisfacuta prin contractul deja semnat cu Seismic Design, echipa condusa de prof. ing. Tudor Postelnicu.O data cu efectuarea acestei expertize incepe o adevarata telenovela a comunicarii dintre ISC, Conarg, Quadra Place Management si Asociatia de Proprietari Rasarit de Soare. Nici pana astazi reclamantii nu au intrat in posesia documentului semnat de Tudor Postelnicu.
Motivul? Expertiza reclama vicii de proiectare ale complexului si recomanda niste solutii de remediere. Mai multe despre acest lucru intr-un post viitor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Stelian,
Sunt inginer proiectant si il cunosc foarte bine pe domnul Postelnicu. De asemenea sunt oarecum la curent cu povstea fisurilor din RDS intrucat am o cunostinta care si-a cumparat acolo o garsoniera si mi-a cerut parere.
Sfatul meu este sa asteptati expertiza facuta de domnul Postelnicu si sa aveti incredere in ea. Domnul Postelnicu nu poate fi cumparat ca sa emita un punct de vedere sau o expertiza la comanad. De asemenea sa va ganditi ca raspunderea pricnipala pentru acele fisuri o poarta proiectantul DACA constructorul a respectat intocmai proiectul. In acest sens trebuie sa existe la cartea constructiei documente [procese verbale] care sa atesta aceste lucruri, mai bine studiati-le.

Stelian Muscalu spunea...

Anonim - am auzit si eu ca domnul Postelnicu este o somitate in materie. Marea noastra problema a constat exact in faptil ca noi nu avem acces la concluziile raportului intocmit de profesorul Postelnicu. Mai mult au aparut zvonuri care ne indica faptul ca acest raport ar sublinia o serie de probleme destul de grave... dar din pacate asa cum am mai spus cineva are interesul sa ne impiedice sa vedem acest raport. Sa auzim de bine